Ještě chytřejší, než jsme doufali: Počítající žirafa a sebeuvědomělí mravenci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Ještě chytřejší, než jsme doufali: Počítající žirafa a sebeuvědomělí mravenci

Žirafy jsou inteligentní
Žirafy jsou inteligentní (Foto Safari Park/S. Jiřičková)

Občas se člověku prožene hlavou, že jsou ta zvířata snad ještě chytřejší než my, páni tvorstva. Věděli jste ale, že mezi opravdu fikané druhy nepatří jen delfíny, šimpanzi či třeba border kolie? Bohatě rozvinutou inteligenci mají také kupříkladu žirafy, surikaty a překvapivě také malinkatí mravenci!

Žirafí matematika

Svou lásku k mrkvím dovedly dlouhé krky z barcelonské ZOO až k takové dokonalosti, že v jednoduchém IQ testu obstály v mentálním přepočítávání jednotlivých kousků zeleniny!

Mravenčí filozofie

Kdo jsem? Tuto otázku si podle všeho neklade jen člověk, ale také mravenec! V jednoduchém testu před zrcadlem byli hmyzáci schopni poznat sami sebe a odstranit si z hlavy značku, o níž předtím neměli tušení!

Surikatí architektura

Kdo viděl Disneyho animák Lví král, ten není překvapen. Surikaty jsou neskutečně talentovanými architekty, pod zemí budují města pro tisíce zástupců, a to včetně soukromých hnízdeček pro ty nejbližší.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.