Zahrádkářský rádce: Jak vyčistit nářadí před jarem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Zahrádkářský rádce: Jak vyčistit nářadí před jarem

..
.. (Shutterstock)

Řada zahradnic a zahradníků se už tolik těší na novou sezonu, že popadnou nářadí tak, jak jej na podzim odložili. Chyba! Nářadí je třeba překontrolovat a očistit, jinak si na zahradu můžete přenést i nemoci...

Čistota je základ

Jestli jste na konci sezony nářadí jen pustili z ruky a opřeli do kouta, před prvním použitím mu věnujte důkladnou péči. Staré zbytky rostlin totiž mohou obsahovat bakterie nebo spory plísní. Proto před pletím zahrádky či střiháním nebo řezáním větví nástroje omyjte a vydezinfikujte, abyste si do záhonků nic nezanesli. Poté je nezapomeňte znovu opláchnout, osušit, případně naolejovat, aby nerezly.

Břity musí být ostré

Všechny ostré části nabrušte. Vedle zahradních nůžek a břitů sekačky, je dobré přiostřit a zkontrolovat i rýče a lopaty, které mají špičatý hrot určený k zaříznutí do půdy. Práce vám pak půjde lépe od ruky. U sekačky je ostrost břitů zásadní, protože jinak se sečená tráva třepí, žloutne a je náchylnější k houbovým chorobám.

Pozor na staré palivo

U všech strojů se spalovacím motorem je třeba před spuštěním zkontrolovat a případně vyměnit svíčky, filtry a doplnit provozní kapaliny. Nezapomeňte, že palivo časem degraduje a benzin zanechaný v sekačce či pile déle než 10 dní už může ucpávat karburátor. Jestli zůstal v nádrži od podzimu, bez milosti jej vylijte.

Nový benzin může škodit

Od letoška se na čerpacích stanicích setkáváme s novým benzinem E10 s vyšším podílem etanolu. Když je v nádrži delší dobu, váže na sebe etanol vodu a vytvářejí se sraženiny, které ucpávají palivový systém. Směs s olejem proto míchejte před použitím a neskladujte déle než 14 dní. „Po použití techniky, jako jsou motorové pily, křovinořezy, sekačky, kultivátory apod. v případě že neplánujete použití v následujících několika dnech, vypusťte palivo z nádrže, motor nastartujte a nechte jej spálit i zbytky z karburátoru a palivové hadičky, dokud motor sám nezastaví,“ doporučuje Petr Tichý ze společnosti Hecht. Řešením je používání aditiv a vysokooktanových paliv.

Závlahu profoukněte

Než napojíte závlahový systém, důkladně jej vyčistěte. Pomůže vám v tom kompresor, kterým vedení profouknete. Před použitím zkontrolujte a vymyjte i čerpadlo.

Bateriové stroje

AKU technika kromě očisty, nabroušení břitů, namazání pohyblivých částí a doplnění oleje nic moc nepotřebuje. Vždy ale důkladně očistěte ventilační otvory, kterými se chladí motor a kontakty baterie. Ty jsou pro správný chod těchto strojů zásadní.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.