Poplach u Českého Krumlova: Našli pistole a granáty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Poplach u Českého Krumlova: Našli pistole a granáty

Válečná munice byla nalezena během stavby dalšího úseku dálnice D3.
Válečná munice byla nalezena během stavby dalšího úseku dálnice D3. (Foto PČR, ŘSD)

Takřka osmdesát let po druhé světové válce je tehdejší munice stále hrozbou! Její další zbytky byly nalezeny ve středu při stavbě dálnice D3. Kvůli likvidaci pyrotechniky včera policisté museli uzavřít silnici i železniční trať.

Bezpečnostní opatření ﷯uzavřela prostor u Dolního Dvořiště na Českokrumlovsku, kam zamířili pyrotechnici za likvidací desítek kilogramů munice. Odhalena byla v zemi, kde zůstala patrně už od druhé světové války. „Při pracích na stavbě dálnice není výjimkou, že se munice v zemi nalezne. Ale tentokrát to bylo mimořádně velké množství,“ upřesnil jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. Bylo rozhodnuto, že část pozůstatků zbraní a munice projde likvidací na místě, převoz by nebyl bezpečný. „Nejprve se musí zjistit množství, a podle toho určit rozsah uzavření prostoru,“ řekl Matzner. Policie nevyloučila, že uzavřena bude nejen silnice mezi Dolním Dvořištěm a Rybníkem, ale také železnice. Německá, maďarská i americká munice nakonec byla řízeným odpalem zlikvidována před polednem. Dělostřeleckých granátů a dalších zbraní či munice mohou být pod zemí po republice skryty podle odborníků tuny! Ačkoliv nemusí být vždy schopna výbuchu, každý takový nález je považován za nebezpečný i kvůli korozi, která zařízení ovlivňuje. Výbušnina ve střelách může i po téměř 80 letech zůstávat aktivní.

Dálnice do »Rakous«

Stavba úseku dálnice D3 Nažidla – Dolní Dvořiště, na němž se munice našla, probíhá v režii Ředitelství silnic a dálnic od začátku roku, vybudování 3,5 kilometru dlouhého úseku má vyjít na 875 milionů korun. Nyní je v provozu 70 kilometrů D3 z budoucích 170, které propojí Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Celá má být hotová do roku 2031, jihočeská část už v roce 2026.

Víte, že...

...jeden z největších nálezů munice se odehrál v zimě roku 2010? Z bažin na Českokrumlovsku tehdy pyrotechnici vytáhli 1,85 tuny nevybuchlé munice z 2. světové války.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.