Prošel gulagem, bitvou o Kyjev i Duklou: Už mu je 102 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Prošel gulagem, bitvou o Kyjev i Duklou: Už mu je 102 let!

Válečný veterán Jan Ihnatík včera oslavil 102 let.
Válečný veterán Jan Ihnatík včera oslavil 102 let. (Foto Aha! – Karel Janeček, rodinný archiv)

Přežil válečný sovětský kriminál i ty nejtěžší osvobozovací bitvy 2. světové války. Byl i několikrát zraněn. Hruď plnou vyznamenání si Jan Ihnatík (102) z Havířova tvrdě vyválčil. Včera slavil hrdina 102. narozeniny!

Jeho život by vydal na celovečerní film. Narodil se 1. března 1922 v obci Poroškovo v údolí řeky Turja na Podkarpatské Rusi, tehdy součásti Československa. „Žili jsme si se sourozenci a rodiči velmi spokojeně, poté však vypukla válka,“ zavzpomínal veterán.

Z ráje do tábora

Tehdy musel zanechat studií a pomoci v maličkém hospodářství. „Když mi v březnu 1939 bylo 17 let, nastoupila maďarská okupace. Poslali mě na výcvik, kde se mezi rusínskou mládeží šířily zvěsti o sovětském ráji na zemi,“ uvedl. Bájím uvěřil a utekl na východ, kde ho ale hned po překonání hranice zatkli a odsoudili do gulagu. „To byl sběrný tábor ve Skolje, tísnilo se nás tu několik desítek. Napařili mi v rychlém procesu tři roky v nápravně pracovních táborech,“ pokračuje hrdina.

Jako mladý v uniformě Svobodovy armády, v níž osvobozoval i Kyjev.

Bojová zranění

Po tvrdé několikaleté práci v zajetí v lese i na stavbě jej v roce 1943 propustili, načež se stal příslušníkem pluku dělostřelců v 1. československém armádním sboru v SSSR. „V průběhu války jsem se zúčastnil celého tažení v SSSR a podílel se na osvobozování Československa. Během bojů jsem byl i několikrát zraněn,“ říká oslavenec. Jan Ihnatík se účastnil osvobozování Kyjeva, při kterém hráli Čechoslováci významnou roli, byl také přímým účastníkem Dukelské i Jaselské operace. I po válce zůstal v československé armádě a do důchodu působil u mnoha vojenských útvarů především na Moravě. Dnes žije s manželkou v Havířově, kde včera na krajském vojenském velitelství také oslavil své 102 narozeniny.

Víte, že...

...jako velitel dělostřelecké baterie vedl své muže v bojích u Jasla, Liptovského Mikuláše až na území Čech?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.