Poslední rozloučení s Navalným: POLICEJNÍ POHŘEB! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Poslední rozloučení s Navalným: POLICEJNÍ POHŘEB!

Pohřeb A. Navalného (1. 3. 2024).
Pohřeb A. Navalného (1. 3. 2024). (Navalného tým)

Tisíce lidí se přišly v pátek odpoledne do kostela na okraji Moskvy rozloučit s ruským opozičním politikem Alexejem Navalným (†47). Ten v polovině února náhle zemřel v ruské trestanecké kolonii na Sibiři. Krátkou pietu bedlivě sledovala ruská policie, která obehnala areál chrámu plotem. Rakev s tělem poté přesunuli na nedaleký hřbitov.

Do chrámu Ikony Matky Boží v moskevské čtvrti Marjino policie k otevřené rakvi s tělem vpustila omezený počet lidí, včetně opozičníkových rodičů, příbuzných a členů jeho týmu. Ostatní příznivci tak mohli pouze přihlížet, když rakev vnášeli a vynášeli a skandovali hesla jako „Rusko bez Putina“, „Navalnyj“ či „Neodpustíme“. „Shromáždění bylo poklidné, lidé se chovali pokojně,“ uvedli Navalného spolupracovníci v přímém přenosu na soc. síti Telegram.

„Samotná pieta byla jen velmi krátká,“ dodal jeden ze spolupracovníků Ivan Žanov. Ruské úřady totiž tlačily na duchovní, aby rozloučení proběhlo co nejrychleji. Do ulic vyrazili lidé uctít památku ruského opozičníka i v dalších ruských městech, kde jich policisté nejméně 57 zadrželi.

Blesk Podcast: Dojde během pohřbu Navalného k represím?

Video se připravuje ...

NAPOSLEDY POHLADILI SYNA

Tým Navalného také zveřejnil na soc. síti Telegram fotografii z útrob kostela, kde politikovu otevřenou rakev obsypanou červenými a bílými květy obklopili jeho nejbližší se svíčkami v rukou v čele s jeho rodiči Anatolijem a Ljudmilou. Nejsmutnější okamžiky z obřadu, jak maminka stojí nad rakví, hladí mrtvého syna a mluví s duchovním, sdílel na Telegramu také bývalý náměstek ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko.

NAVALNÁ PŘIJÍT NEMOHLA

Julija Navalná (47) se manželova pohřbu z pochopitelných důvodů osobně neúčastnila. Pro ruské úřady je stejně jako její muž jedním z nepřátel. Už ve středu se ale objevila ve Štrasburku, kde před poslanci Evropského parlamentu pronesla emotivní řeč. „Pokud chcete Putina porazit, musíte být inovativní. Nemáte co dočinění s politickým konkurentem, ale s krvavým mafiánem. Znamená to bojovat proti organizovanému zločinu, nikoliv proti politické konkurenci,“ rozohnila se. „Jsou tu desítky milionů Rusů, kteří jsou proti Putinovi a zlu, které přináší,“ neztrácí vdova po hlavním kritikovi kremelských poměrů naději.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.