Poslední snímek Měsíce z porouchaného modulu: ODYSSEUS VOLÁ DOMŮ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Poslední snímek Měsíce z porouchaného modulu: ODYSSEUS VOLÁ DOMŮ

Měsíc
Měsíc (ESA)

Houstone, máme problém... První úspěšný pokus Spojených států o dosažení Měsíce od přistání Apolla v roce 1972 se rozhodně nevyvedl podle plánu. Lunární modul Odysseus sice na měsíčním povrchu měkce přistál, během složitého manévru ale »škobrtl «. Průběh mise tak byl od počátku odsouzen k neúspěchu...

„Předpokládáme, že se naše sonda zachytila jednou ze svých přistávacích noh o nerovný měsíční povrch a převrátila se na bok,“ vysvětlil generální ředitel soukromé firmy Intuitive Machines, která ve spolupráci s NASA vozítko do kosmu odeslala. I přes všechny potíže se ale jedná o velký úspěch, Odysseus se totiž stal prvním privátním kosmickým plavidlem na Měsíci v dějinách.

Nešikovný dopad však sondě zabránil nejen v pohybu po povrchu zemského satelitu, ale také v sesbírání vzorků a pátrání po přítomnosti vody. Nepojízdnost Odyssea pak vedla k rychlému vybití solárních baterií, aktuálně se totiž nachází na odvrácené straně Měsíce.

Úchvatné snímky

Před i po kostrbatém přistání, které proběhlo minulý pátek, se však povedlo na Zemi poslat dechberoucí fotografie a data důležitá pro další výzkum. Téměř smutno je pak člověku z posledního obrázku, který modul před svou »smrtí« odeslal.

Japonec naopak procitl!

Z povrchu Měsíce ale nechodí jen špatné zprávy. Japonská vesmírná agentura JAXA se pro změnu raduje z toho, že po delší odmlce »procitl« její rover SLIM. Ten rovněž dosedl v pozici, kdy se jeho solární panely dostaly do špatné pozice vůči Slunci a nedokázaly dobíjet baterie. V pondělí se jej ale podařilo konečně oživit, pravděpodobně díky dopadu slunečního svitu z jiného úhlu. „Operátoři ze Země modulu zaslali pokyny a obdrželi odpověď,“ uvedla JAXA, jež se podivuje, že modul přestál měsíční noc (trvá asi 2 pozemské týdny), kdy teploty klesají až k -140 °Celsia!

Přečtěte si
Celebrity-chachacha
1. 3. 2024 • 20:55

Úchvatný titulek . A těch fotografií. 🤮🤮🤮

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.