Zkrácená pracovní doba! Láká rodiče a starší lidi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zkrácená pracovní doba! Láká rodiče a starší lidi

O kratší úvazek mají zájem zejména pracující ženy.
O kratší úvazek mají zájem zejména pracující ženy. (Profimedia)

Ne každému vyhovuje běžný 40hodinový pracovní týden. Trávit kratší dobu v práci potřebují například matky pečující o dítě a ocení ji i lidé přes 55 let. Jak moc se zkrácené úvazky u nás využívají? Čísla včera odkryl šéf ministerstva práce a sociálních věcí Marian Jurečka (42, KDU-ČSL).

Pětiprocentní slevu na sociálních odvodech za zaměstnance, kteří pracují na zkrácený úvazek, umožňuje stát zaměstnavatelům od loňského února. Jaký je mezi firmami a jejich pracovníky zájem? To ukázala data České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), která včera představil Jurečka.

„Za loňský rok se sleva na pojistném opravdu rozběhla,“ pochvaloval si ministr s tím, že za loňský rok díky zkráceným úvazkům vstoupilo na pracovní trh přes 22 tisíc lidí, kteří do té nepracovali. Díky tomu státu od nich loni přiteklo na sociálním a zdravotním pojistném 1,3 miliardy korun.V průměru pak částečných úvazků měsíčně využívá kolem osmi desítek tisíc pracujících.

Komu vyhovuje?

Podle analýzy ČSSZ je sleva nejčastěji uplatňována za ženy, které představují až 74 procent. Z konkrétních skupin osob pak jde nejčastěji o osoby pečující o malé dítě a lidi ve věku nad 55 let, kteří často mívají problém vůbec práci sehnat. Tyto dvě skupiny dohromady tvoří 75 % všech uplatněných slev. Ze všech zaměstnanců uplatňujících slevu jsou potom 24 % osoby starší 60 let.

Zapojí i bývalé vězně?

„Opatření, kterým podporujeme vytváření pracovních pozic na zkrácený úvazek, si po roce fungování našlo stabilní základnu mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, kteří ho aktivně využívají,“ dodal Jurečka. Ten plánuje do budoucna rozšířit okruh osob, za které by zaměstnavatelé mohli slevu na pojistném uplatnit. Jednat by se podle něj mohlo o lidi propuštěné z výkonu trestu či osoby se zdravotním znevýhodněním.

Co je zkrácený úvazek?

Od února loňského roku může zaměstnavatel uplatnit slevu na pojistném za zkrácené úvazky ve výši 5 % z úhrnu vyměřovacích základů zaměstnanců. Sleva je určena pro osoby, jejichž životní situace jim neumožňuje pracovat na plný úvazek. Vztahuje se konkrétně na starší 55 let, studenty, pracovníky do 21 let, čerstvě rekvalifikované, zdravotně postižené a rodiče pečující o dítě do 10 let. Zaměstnavatel z pracovníkova základu výdělku odvádí běžně na důchodové pojištění, na nemocenské a na politiku zaměstnanosti celkem 24,8 procenta. U úvazků osm až 30 hodin týdně může být sazba o pět procentních bodů nižší.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.