Novinky ve světě koktejlů: Umělá inteligence a žádný alkohol
Alkoholovým koktejlům odzvonilo. V moderním světě frčí nápoje dietní a ty, po kterých se neopijete. Nejlepší barmani nabízejí dva recepty, se kterými si můžete zpestřit »suchý únor«.
„Vytvořit výborný nealkoholický koktejl je mnohem obtížnější než ten alkoholický. Navíc s použitím nízkokalorických surovin,“ říká druhý viceprezident České barmanské asociace Martin Vogeltanz. Ten Aha! představil drink, do kterého použil šťávu z trávy.
Objednává umělá inteligence
Ve svém barmanském umění využívá kromě dietních a přírodních ingrediencí i umělou inteligenci. „Vytvářím s ní například loga na podtácky. V některých barech ji využívají sami zákazníci. U stolu zadají přes naskenovaný QR kód parametry typu: jestli mají chuť na něco svěžího, sladšího nebo kořeněného, a umělá inteligence to ve vteřině vyhodnotí. Barmanovi pak jen ukáže, jaký koktejl má připravit,“ přidává zajímavost Vogeltanz.
Celer a limetka
Dietní koktejly s nejrůznějšími surovinami za použití zvláštních technologií umí i Vítězslav Cirok z Karlových Varů. Pro laiky sestavil koktejl vhodný na suchý únor. Nazval ho Mattoni Sucháč. „Jsou v něm suroviny, které si snadno koupíte v každém obchodě. Je to celer, zelené jablko nebo limetka. Je velmi osvěžující a zdravý,“ říká barman. V redakci jsme ho vyzkoušeli. Je opravdu vynikající a chutná i dětem.