Horské drinky: Znáte je? Tak trochu jiný zimní sport | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Horské drinky: Znáte je? Tak trochu jiný zimní sport

Après-ski, tak trochu jiný zimní sport
Après-ski, tak trochu jiný zimní sport (Foto ara)

Hned zkraje si musíme vyjasnit jednu věc. Na sjezdovce by se pít rozhodně nemělo, a pokud byste se stali viníky kolize, pojišťovna za vás škodu neuhradí. Takže všechny tyhle kouzelné nápoje na horách ano, ale až když odložíte lyže. 

Après-ski se za posledních pár let stalo absolutně neoddělitelnou součástí zimní dovolené. Pod tímto pojmem si ale můžete představit v podstatě jakoukoli aktivitu, do níž se pustíte bezprostředně po opuštění sjezdovky, často ještě v lyžařském.
Ať už se jedná o bavící se lidi u piva ze stánku, popíjení sladkého likéru u krbu v hotelovém lobby, divoké tancovačky po stolech v přezkáčích uprostřed baru, usrkávání kvalitního prosecca na lehátku přiopalování nebo šílený mejdan až do brzkého rána. 

Italové se zahřát nepotřebují

Prosecco a koktejly z něj do italských Alp zkrátka patří. I proto na něj určitě narazíte v každém stánku a baru poblíž sjezdovky.

Vyzkoušejte Hugo

Postup: Do sklenice vložíte několik podrcených lístků máty, přidejte bezinkový sirup, perlivou vodu a prosecco. Nápoj promíchejte.
Veneziano? Že vám ten název nic neříká a raději se mu vyhnete? Pod tímto termínem se totiž skrývá všem dobře známý hořkosladký oranžový aperitiv spritz.

Teplé nápoje nejen z vína

Klasický svařák milujeme všichni. Stejně jako Češi jeho chuť zbožňují také v Německu, kde si ho dopřejí obvykle pod názvem Glühwein, v Polsku zase pod názvem „grzane vino.“ Poláci dávají do svařáku štědrou dávku ovoce a nejdete v něm třeba i mandle.
Glög – svařené víno s vodkou dochucené kardamomem, zázvorem, skořicí, hřebíčkem a pomerančovou kůrou je zase opravdu drsné pití oblíbené především v severských zemích.

Na zahřátí Jägertee

Typicky rakouský drink, který opravdu hodně zahřeje, je Jägertee.
Pro 2 osoby budete potřebovat ¼ l černého čaje, ¼ l vína, 4 cl rumu, 4 cl pálenky – schnaps (Obstler), 2 polévkové lžíce cukru, půl skořice, 2 hřebíčky
Postup: Černý čaj sundejte z plotny, přidejte cukr, červené víno, skořici a hřebíček. Po 3 – 5 minutách koření vyndejte. Přidejte rum a Obstler – schnaps. Podávejte horké.

Kalorická bomba

Bombardino opanovalo i české hory. Kombinaci rumu, vaječného koňaku, šlehačky a kakaa má prostě každý rád.
½ l vaječného koňaku, 2½ dl whisky, 2 dl mléka, 2½ dl smetany na šlehání, kakao holandského typu Postup: Svařte vaječný koňak s whisky, vmíchejte horké mléko a nápoj rozdělte do silnostěnných sklenic. Ozdobte ušlehanou smetanou a kakaem.

Flying Hirsch

Další míchaný nápoj oblíbený v Alpách je super nakopávač. Kombinuje se v něm totiž silný hořký bylinný likér s energetickým nápojem.

Horké pivo z Polska

Pro Čecha to zní hodně exoticky, ale rozhodně ochutnejte.
½ l světlého piva, 1 – 2 vrchovaté lžíce medu nebo ½ deci malinové šťávy, špetka skořice, špetka mletého hřebíčku, kolečko pomeranče na ozdobu
Postup: Do půllitru nalijte pivo, to ochuťte medem nebo šťávou, hřebíčkem a skořicí. Dejte do mikrovlnné trouby zapnuté na maximální výkon tak na 3 až 4 minuty (pivo by nemělo vařit.) Pak pivo zamíchejte a ozdobte plátkem pomeranče.

Nebojte se ochutnat

V zahraničí ale narazíte i na zcela nové drinky, které běžně neochutnáte. Pití se samozřejmě liší i dle oblasti, ve které se nacházíte. V Německu můžete okusit například Zirbenschnaps z borovicových šišek, ve Francii zase likér Génépi z pelyňku. A pokud nemáte zájem experimentovat, v každém lyžařském středisku na vás bude čekat pivo, káva s místní ovocnou pálenkou, šnapsy jako je Wiliams Birne, horké domácí likéry se šlehačkou či horká čokoláda s rumem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.