Strávil neprávem 44 let ve vězení, ale... Nedostane odškodnění! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Strávil neprávem 44 let ve vězení, ale... Nedostane odškodnění!

Konečně volný.
Konečně volný. (Foto The Innocence Project of Florida, X, Facebook)

První nadechnutí na svobodě po 44 letech. Willie Williams (79) by mohl oslavovat nově nabytou volnost, kdyby to nemělo jeden háček. Všechny ty roky seděl omylem!

V roce 1976 poslal soud za mříže tehdy jedenatřicetiletého Williamse za vraždu dvou lidí. V obchodě na Floridě podle obžaloby zastřelil dvě osoby. Jenže rodák z Jacksonvillu byl jen ve špatnou dobu na špatném místě. Do auta k němu tehdy na ulici přiskočil spolužák ze školy a poprosil jej, aby ho odvezl do obchodu. V tom okradl dva lidi, zastřelil je, utekl a nakonec zastřelil i sám sebe. Williams byl odsouzen na doživotí, i když celou dobu vinu popíral. Až o 44 let později byl teprve vyslyšen a jeho případ znovu projednán. Důkazy, které proti němu byly, se ukázaly jako neprůkazné a Williams byl propuštěn a očištěn.

A jak se k tomuto fatálnímu omylu staví stát? Podle floridských zákonů náleží každému, kdo byl neprávem uvězněn, 50 000 dolarů za každý rok pobytu za mřížemi, čili by Williams měl dostat téměř 50 milionů korun. Jenže nedostane ani cent. Podmínkou je, že nesměl být v minulosti odsouzen za trestný čin, což je bohužel Williamsův případ, a tak má smůlu. 

„Lidé se mě ptají, jestli jsem naštvaný, a já vždycky říkám, že ne. Takové pocity ve mně jen nahromadí úzkost a já jsem příliš starý na to, abych takovými věcmi trpěl,“ vypráví. „To, čím jsem si prošel, bylo strašné. Ale teď jsem venku a mohu se dívat na západy slunce se svou ženou,“ dodává optimisticky.

Hypnóza jako důkaz?

Jediný důkaz byla výpověď svědka, kterého policie zhypnotizovala. Ten nebyl nejprve schopný nikoho identifikovat a až teprve zhypnotizovaný označil Williamse jako pachatele. Přitom použití hypnózy při dokazování nemělo být nikdy povoleno, protože je vysoce nespolehlivé.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.