Pohádka v srdci Českého Švýcarska: Ledová krása Jeskyně víl | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Pohádka v srdci Českého Švýcarska: Ledová krása Jeskyně víl

Od země rostou tzv. víly.
Od země rostou tzv. víly. (Foto Aha! – M. I. Volf)

Ledové víly »tancují « v jeskyni nedaleko Kyjova na Děčínsku. Pohádkovou krásu v podobě mohutných ledopádů a především pak křišťálových výběžků podél říčky Křinice si každoročně nenechají ujít stovky návštěvníků.

Samotná cesta k Jeskyni víl je lemována dlouhými rampouchy. Ledopády v této části jsou zvláště působivé díky svému zbarvení. „Železité a křemičité písky, ale i půda samotná je zabarvuje do nádherných odstínů žluté, oranžové a hnědé,“ vysvětlil Jakub Juda z Národního parku České Švýcarsko.

Zatímco ze stropu visí dlouhé rampouchy, od země se tvarují tzv. víly. „Jsou to ledové útvary připomínající pohádkové bytosti či duše pradávných obyvatel, zároveň jsou ale také velmi křehké,“ vysvětluje mluvčí parku Tomáš Salov.

Pozor na ledovku a vítr

Dnes se bude ve východní polovině země při mrznoucím dešti tvořit ledovka, na východě Pardubického kraje i velmi silná. Může nastat kalamitní situace, upozornili meteorologové. Ve Frýdlantském výběžku, na severní Moravě a ve Slezsku bude podle aktuální výstrahy současně foukat silný vítr s nárazy kolem 70 kilometrů v hodině.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.