Jeskyně na Špičáku se otvírá veřejnosti i v zimě: Je tu ukrytý nejstarší nápis | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jeskyně na Špičáku se otvírá veřejnosti i v zimě: Je tu ukrytý nejstarší nápis

Toto je nejstarší datovaná kresba v jeskyních na našem území.
Toto je nejstarší datovaná kresba v jeskyních na našem území. (Foto správa Jeskyně Na Špičáku)

Ani v zimě nemusí milovníci podzemních prostor strádat. Tajemná jeskyně Na Špičáku u Supíkovic v Jeseníkách nyní poprvé v historii zahájila zimní prohlídky. I v tomto čase se kdokoliv může každý čtvrtek vypravit do jeskyně. Ty na Špičáku jsou nejstaršími písemně doloženými jeskyněmi ve střední Evropě. První zmínka o nich pochází z roku 1430. Přes 410 metrů dlouhý labyrint chodeb a puklin je vytvořen v devonských mramorech, prohlídková trasa je dlouhá 230 metrů.

„Prohlídky plánujeme vždy v 10, 12 a 14 hodin. Kromě čtvrtka je možné prohlídku domluvit předem na kterýkoliv jiný den,“ uvedla vedoucí správy jeskyně Andrea Švubová. Dodala, že jde o ideální program pro milovníky zimních sportů, kterým chybí sníh. Klasická turistická sezona začne v jesenických jeskyních podobně jako jinde 1. dubna.

Schovávali se tam

Jeskyně Na Špičáku sloužila v minulých dobách často jako úkryt, především během válek či různých krizí. Svědčí o tom nejrůznější nápisy a malůvky, z nichž neznámější a zřejmě i nejzajímavější je kresba nazývaná Uctívání kříže. Jde o 500 let starou malbu, která měla plnit ochranitelskou funkci a která znázorňuje tehdejšího majitele revíru a držitele práv k těžbě mramoru, který se těžil v lomu poblíž jeskyně.

Čtyři tisíce malůvek

Na stěnách a klenbách jeskyně Na Špičáku je na čtyři tisíce nejrůznějších nápisů a kreseb. Nejstarší pochází z 15. století a jde většinou o značky prospektorů, kteří v jeskyni hledali zlato či stříbro. V jeskyni je také nejstarší datovaný jeskynní nápis v Česku. Jde o vyobrazení turnajového štítu se stromem poznání, Adamem a Evou s letopočtem 1519.

Srdce a netopýři

Jedním z unikátů jesenické jeskyně na Špičáku jsou nádherné srdcové chodby, které na první pohled působí jako psychedelický obraz. Návštěvníci se v nich mohou navíc setkat s další atrakcí, jíž﷯ jsou kolonie spících netopýrů.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.