Konec roku se blíží: Jak na silvestrovské jednohubky? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Konec roku se blíží: Jak na silvestrovské jednohubky?

.
(kulinaria.cz)

Co by to bylo za oslavu příchodu nového roku bez stolu plného dobrot? Ale neznamená to, že budete muset celý den trávit v kuchyni! Aha! vám přináší inspiraci, jak vykouzlit snadné chuťovky a užít si novoroční párty naplno...

Hostina předků

Jak vypadal typický silvestrovský stůl před sto lety? Většina jídel byla spojena se zvyky a pověrami, které konec roku symbolizoval – a řadu z nich známe i dnes. Hlavním jídlem bývala čočka, která symbolizovala hojnost – čím více jí bylo, tím lépe. Na talířích se často objevoval i ovar na podporu zdraví nebo pečené sele pro štěstí. Častou součástí silvestrovského jídelníčku byly také kroupy a jablka s křenem. Na Nový rok pak nesmělo na talíř nic, co by mohlo uletět nebo utéct. Nejedla se proto drůbež, ani králíci.

Nevšední pohoštění

Spousta občerstvení na silvestrovský stůl se dá nachystat s předstihem, například pomazánky. Pokud chcete klasické jednohubky ozvláštnit, zkuste méně tradiční chutě. Hitem posledních let je třeba fermentovaná zelenina. „Vyzkoušejte nakládané cibulky nebo ředkvičky, na chlebíčcích ale vynikne i tradiční kimchi. Pamatujte na to, že všechny suroviny by měly být v nejvyšší kvalitě, aby chuť vynikla. Nepodceňte proto ani výběr pečiva – místo standardní veky zkuste kváskovou nebo celozrnné pečivo,“ vysvětluje specialista na lahůdky Jaroslav Herman z online supermarketu Košík.cz.

Cibulové kroužky s křenovou omáčkou

Potřebujete: 3 cibule, 100 g hladké mouky, 4 g droždí, 175 ml vody, ½ lžičky mletého fenyklu, cukr krupice Na křenovou omáčku: 4 lžíce majonézy, 8 lžic zakysané smetany, 4 lžíce smetanového křenu, sůl, černý pepř.

Postup: Do vlažné vody rozmačkáme droždí, přidáme špetku cukru a vmícháme mouku s mletým fenyklem. Necháme odpočinout na teple 30 minut. Mezitím nakrájíme cibuli na centimetrové plátky a rozebere ji na jednotlivé kroužky. Ty poprášíme hladkou moukou a obalíme v těstíčku, které jsme předtím promíchali. Kroužky smažíme v oleji při 180 °C dozlatova a necháme okapat na papírovém ubrousku. Křenovou omáčku vytvoříme smícháním všech ingrediencí a dochutíme solí a pepřem. Omáčku můžeme zpestřit nakrájenou meduňkou.

Sýrová pomazánka s vajíčkem a rukolou

Potřebujete: 100 g majonézy, 100 g tvrdého sýru v celku, 80 g nivy, 20 g plnotučné hořčice, 50 g termizovaného sýra, 10 g vlašských ořechů, 4 nakládané okurky, 4 vejce, 2 ředkvičky, rukola, bageta, sůl a pepř.

Postup: Tvrdý sýr najemno nastrouháme a smícháme s majonézou, hořčicí, termizovaným sýrem, solí a pepřem. Vejce uvaříme na tvrdo v osolené vodě a necháme vychladnout. Pomazánku namažeme na chleba nebo bagetu, navrch poklademe nakrájené vejce, ředkvičku, nakládanou okurku, rukolu, posypeme ořechy a nivou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.