Wonka a další postavy z pohádek Dahla: Egoista, poťouchlí prckové i sadistka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Wonka a další postavy z pohádek Dahla: Egoista, poťouchlí prckové i sadistka

2005. Psychedelický Wonka Johnny Depp.
2005. Psychedelický Wonka Johnny Depp. (Foto Profimedia, ara)

Bezpečně ho poznáte podle cylindru, výstředního kabátu a tajemného mumlání. Ostatně asi i díky tomu, že je lehce narušený, přitahuje pozornost filmových tvůrců. Čokoládový magnát Willy Wonka, za jehož knižní předlohou stojí britský autor Roald Dahl (†74), opět vtrhl do kin.

Jen stěží byste v pohádkových příbězích hledali postavu, která je podobně rozporuplná jako Wonka. Přestože je egocentrický, nafrněný a neustále dává na odiv své schopnosti i přirozenou inteligenci, cosi v něm vás nutí jej litovat. A mít jej vlastně rád.

Cílevědomý pařez

Nutno podotknout, že dětství se s ním příliš nemazalo a veškeré rysy pošramocené osobnosti je třeba hledat právě tam. Otec byl krutý, zakazoval mu sladkosti, a když se mu Willy pokusil vzepřít, vyústilo to v hádku a útěk z domova. Z Wonky se tak stal samorost, který si na všechno musel přijít sám. Je tedy obdivuhodné, jak dokázal – i přes všechny nástrahy – vybudovat obrovskou továrnu na cukrovinky. Právě tuto etapu cukrářova života sleduje muzikál, který aktuálně běží v kinech. Je z dílny režiséra Paula Kinga, který stojí například za příběhem o medvídku Paddingtonovi, a tak je o pohádkovou podívanou postaráno.

A nakonec inspirativní

Na rozdíl od Wonky, kterého si v roce 2005 vzal pod křídla Johnny Depp (60) ve snímku Tima Burtona, je mladý Willy možná až příliš velkým optimistou. Přesto mu ze »staršího já« pár důležitých rysů zbylo. Je tvrdohlavý, melancholický, citlivý podobně jako pařez a nevidí-neslyší, jen aby dosáhl svého. Přiučit bychom se od něj ale mohli ledacos. Třeba že když si člověk skutečně věří, dosáhne všeho.

DALŠÍ DAHLOVI PODIVÍNI

Že hrdinové v pohádkách musí být vždycky pouze dokonalí a dobří, nebo výhradně zloduši? Hloupost! Řada postaviček z pohádek Roalda Dahla je zralá na návštěvu psychologa, a přesto jsou to tahouni příběhu. Jsou až reální ve svých náturách, jsou vlastně odrazem běžné populace.

Umpa-Lumpové

Kdepak by pan Wonka byl bez pomoci poťouchlých pidimužíčků? Nejsou zlí, jen si z lidí rádi střílí a náramně se tím baví. A také jsou chamtiví! Pro kakaové boby by udělali cokoli. V novém filmu je Umpa-Lumpou někdejší lamač dívčích srdcí Hugh Grant (63). Aby vypadal jako trpaslík, musel po celou dobu natáčení nosit speciální oblek, aby ho pak tvůrci mohli digitálně upravit. „Bylo to velmi nepohodlné. Taky jsem si dal záležet, aby o mojí nevoli vůči obleku každý na place věděl. Výsledek vlastně ani nestojí za to. Nesnáším celý filmařský proces. Ale mám hodně dětí a potřebuju peníze,“ objasnil (doufejme, že s nadsázkou) v nedávném rozhovoru herec.

Matylda

V roce mluví, ve třech čte, ve čtyřech letech už potřebuje rozšířit knihovnu. A do toho zjistí, že dokáže jen pomocí mysli hýbat předměty. Ke štěstí má přesto daleko. Rodiče ji shazují a ignorují její nadprůměrné IQ, vůbec jim na ní nezáleží. Pochopení najde až u své učitelky, která se na konci příběhu stane její opatrovnicí. I příběh o Matyldě se dočkal filmového zpracování. V roce 1996 jej na filmová plátna přenesl herec a režisér Danny DeVito.

Ředitelka Kruťáková

Další podivná paninka (rovněž z příběhu o Matyldě), se kterou byste toho nechtěli mít mnoho společného… Přestože nesnáší děti, je ředitelkou školy. Přednáší sadistické lekce a násilí zavádí i do školních trestů – studenty například zavírá do skříně plné hřebíků a úlomků skla.

Obr Dobr

Víte, proč se vám zdají sny? To na vás v podvečer nenápadně foukne spánkový opar jediný hodný obr na světě. Alespoň tedy podle Dahla. Ovšem i přes to, že by dobrým lidem neublížil, jakmile dojde na mstu a trest za nečestné chování, nemá problém jít k brutálním praktikám daleko. Hrdinou je nejen v knížkách, ale i ve stejnojmenném filmu z roku 2016, který režíroval Steven Spielberg (76).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.