Astronaut Aleš Svoboda: Konec snu o nástupci Remka?! Došly peníze | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Astronaut Aleš Svoboda: Konec snu o nástupci Remka?! Došly peníze

Aleš Svoboda je astronautem Evropské kosmické agentury.
Aleš Svoboda je astronautem Evropské kosmické agentury. (Foto Aha! – M. Přibyl, ESA, NASA/SpaceX, ČTK)

Nabídku na let do vesmíru za 1,35 miliardy korun v příštím roce Česko nevyužije. Stíhací pilot a astronaut Aleš Svoboda (37) se zatím pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) nedočká. Vláda prý musí šetřit...

Konec nadějí. Na místenku pro českého člena rezervního týmu astronautů (mezi 11 se dostal z 22 600 uchazečů) Evropské kosmické agentury (ESA) na palubě soukromého letu americké společnosti Axiom se peníze nenašly. Prvním Čechem v kosmu od dob Vladimíra Remka (75), který strávil v březnu 1978 na sovětské vesmírné stanici Saljut 6 téměř sedm dní, se tak zatím nestane. „V současné době finanční prostředky na to, aby Svoboda letěl do vesmíru, nemáme,“ zchladil naděje Václav Kobera, šéf odboru kosmických aktivit a výzkumu na ministerstvu dopravy. Letět měl astronaut už v příštím roce.

Promarněná prestiž

Nabídka za 60 milionů dolarů (1,35 miliardy korun) by se přitom Česku vyplatila. „Pokud se zapojíme do pilotovaných letů a misí na ISS, a tím myslím teď, ne někdy v budoucnosti, tak nám nic neujede a můžeme toho být součástí. Nejde jen o prestiž a technologický rozvoj, je to také velký byznys. Pokud se nezapojíme, budeme moct jen zpovzdálí koukat,“ uvedl Svoboda pro aeroweb.cz již v červenci. Po zjištění, že vláda let zařízla, už byl na slovo skoupý. „Je to rozhodnutí na politické úrovni. Já se nemůžu vyjadřovat, jaké mají priority na ministerstvech či na vládní úrovni,“ odtušil nyní.

Víte, že...

...Turecko, Itálie i Švédsko soukromý let svým astronautům zaplatí?

Závod pilota s tanečníkem

Naděje stále existuje. Pilot stíhaček JAS-39 Gripen Aleš Svoboda je členem záložního týmu ESA a může se v následujících devíti letech zúčastnit některé z jejích misí. Do vesmíru, konkrétně na oblet Měsíce s japonským miliardářem Yusakou Maezawou, se chystá i český tanečník Yemi A.D. (42). Vývoj obří lodi Starship firmy SpaceX, která ho má ke hvězdám vynést, má však zpoždění a let se stále posouvá. Původně se měl uskutečnit již letos.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.