Čech Yemi A.D. poletí kolem Měsíce: Tanečník kosmonautem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Čech Yemi A.D. poletí kolem Měsíce: Tanečník kosmonautem!

Yemi A.D. má v kosmické lodi Starship obletět Měsíc.
Yemi A.D. má v kosmické lodi Starship obletět Měsíc. (SpaceX, Instagram)

Tanečník a choreograf Yemi A.D. (41) si vyzkouší tancování ve stavu beztíže. Uspěl totiž ve velkém konkurzu japonského miliardáře. Jusaku Maezawa (47) ho s dalšími osmi umělci vezme na oblet Měsíce!

„Je to obtížné vyjádřit slovy, jak hlubokou pokoru cítím!“ napsal na Instagram český tanečník tmavé pleti po otci z Nigérie. „Když se naposledy nějaký Čech vydal do kosmu, ještě jsem nebyl na světě! Je to pro mě obrovská čest.“ A chce sloužit jako příklad pro všechny děti, že žádný sen není nedosažitelný.

Seznamte se s posádkou dearMOON: Yemi A. D.

„Já vyrostl uprostřed ničeho, ve velmi nepříznivých podmínkách. Nezáleží ale, kde cestu započnete, ale kam míříte. Potenciál nemá žádné hranice!“ burcuje multižánrový umělec, jenž žije v Los Angeles a tam už spolupracoval s velikány, jako jsou Madonna, Rihanna anebo Kanye West! Yemi přiznává, že se asi bude bát: „Nejvíc asi až budu stát před tou raketou, než nastoupíme. Ale ten malý objevitel v mém nitru bude silnější než strach dospělého. Takže už se na to vlastně těším.“

První gay na orbitě?

Mimochodem, Yemimu A.D. možná připadne světové prvenství: Dosud ještě do vesmíru neletěl žádný přiznaný gay.

Druhý po Remkovi...
6 dnů ve vesmíru

Přátelé, celý ten plán není nějaká šílená fantasmagorie! Maezawa, jemuž jmění ve výši 44 miliard korun vydělal internetový obchod s módou Zozotown, už si před rokem jednu cestu do kosmu zaplatil – Rusové ho sojuzem vzali na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS)! Další cesta ovšem bude s Američany, s Muskovou společností SpaceX. Ta je už ve finále vývoje nové kosmické lodi Starship.

Yemi A. D. stýká se s milionáři, sám nakupuje v secondhandu

První zkušební let na oběžnou dráhu je na spadnutí a do roku 2026 má vrátit lidstvo na povrch Měsíce. Ovšem vesmírná výprava Maezawy a jeho hostů je podle Yemiho plánován už na rok 2023! „Je to šestidenní cesta. Tři dny poletíme k orbitě Měsíce, obkroužíme jej a vrátíme se na Zem,“ uvedl Yemi pro novinky.cz. I délkou mise tedy takřka dorovná zatím jediného českého kosmonauta Vladimíra Remka (74), jenž v březnu 1978 se Sojuzem-28 opustil Zemi na 7 dní 22 hodin a 17 minut.



Přečtěte si
AHel
10. 12. 2022 • 23:39

*** na měsíc....svět se zbláznil. Už nevíme, co roupama. Rodiče nemají na obědy pro děti, ale buse se turistikovat na Měsíc. To už je sjezd civilizační jako v byl v Římě.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.