Muskova gigantická kosmická raketa Starship: Vyšší než mrakodrap v Brně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Muskova gigantická kosmická raketa Starship: Vyšší než mrakodrap v Brně

Starship před orbitálním testem.
Starship před orbitálním testem. (SpaceX)

Největší, nejsilnější, ale také ohromně levná. Taková má být raketa Starship, kterou se v nejbližších dnech chystá naostro otestovat firma SpaceX miliardáře Elona Muska (51). Napřed bude vozit družice, za pár let i astronauty – na oběžnou dráhu Země, na Měsíc a výhledově snad i na Mars.

Komplet Starship, tedy vlastní raketa-kosmická loď plus její první stupeň (booster) zvaný Super Heavy, měří na výšku 120 metrů – o 9 metrů víc než nejvyšší mrakodrap Česka, totiž brněnský AZ Tower anebo dosud nejmocnější kosmická loď, co kdy lidstvo stvořilo – Saturn V s lodí Apollo ze 60. a 70. let minulého století.

JAKO LETADLO...

Na nízkou oběžnou dráhu Země unese až 150 tun nákladu, například pozorovacích satelitů nebo internetových družic Muskova systému Starlink. Současná konkurence nezvládne ani polovic... A navíc bude Starship podstatně šetrnější, bude celá na víc použití, žádné odhazování použitých stupňů, aby shořely v atmosféře. Startovat znovu bude moci po krátké údržbě a dotankování, podobně jako letadla. Ohromně se tím sníží náklady. Jakmile se Starship plně osvědčí, bude je Musk tak říkajíc sekat »jako Baťa cvičky «, jen za letošek jich plánuje vyrobit pět. Taková »hromadná « výroba by kosmický byznys měla ještě víc zlevnit.

Fanoušci čekali na start Starship s předstihem (17. 4. 2023).

POLETÍ I YEMI...

Brzy mají následovat starty s posádkou. Dokonce už na letošek (nejspíš to ale nestihnou) se plánuje oblet Měsíce, který platí japonský miliardář Jusaku Maezawa – místo kosmonautů a vědců s sebou vezme osm umělců včetně českého tanečníka Yemiho A. D.

Včerejší start zhatila porucha

Generální zkouška rakety Starship měla proběhnout už včera, nakonec ale zůstala v rampě. Start na středu odložil jeden zamrzlý ventil! Plán zní tak, že Starship nemá dosáhnout úplně oběžné dráhy, schválně vyletí jen takovou rychlostí a trajektorií, aby si ji Země zase přitáhla a spálila v atmosféře. Přistání otestuje až další prototyp.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.