Motorádce Aha! 7 tipů: Připravte auto na zimu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Motorádce Aha! 7 tipů: Připravte auto na zimu

Jak připravit auto na zimu?
Jak připravit auto na zimu? (Foto scom)

Období sněhu a ledu je tu a s ním typická zimní úskalí na silnicích. Škrábání čelních skel, zamrzlé zámky, prokluzující kola a motory, které nechtějí naskočit. S těmito osvědčenými radami na typické nástrahy snadno vyzrajete.

1. Zkontrolujte výbavu

Zimní gumy nejsou to jediné, co by vám v autě nemělo v zimě chybět. Zkontrolujte si, zda máte i sněhové řetězy a víte, jak je použít. Do kufru auta se v období ledovek hodí přibalit pytlík písku nebo kočičí stelivo na podsypání kol, lopatku, deku nebo termofolii. Když přijdou mrazy, vyplatí se nosit v kapse rozmrazovač zámků.

2. Usnadněte si škrábání

Na noc přikryjte čelní sklo speciální plachtou nebo kartonem. Sníh snadno ometete a sklo nepřimrzne. Případně použijte rozmrazovač nebo škrabku. Škrábání usnadní, když zaparkujete čelem k budově nebo na východ.

3. Prověřte baterii

Baterie vozu dostává v zimním období pořádně zabrat. Studené starty i samotný pobyt v mrazu prověří jejich kapacitu. Čas od času neškodí připojit baterii v zimě přes noc na nabíječku. Obzvlášť, pokud s autem jezdíte kratší trasy než 15 kilometrů nutných k dobití. Baterii si můžete nechat otestovat i v servisu.

4. Zaměřte se na sklo

Viditelnost je v zimě problematická, i když máte sklo čisté. Natož pak když se vám mlží, nebo vám protijedoucí auta osvěcují šmouhy na skle. Věnujte proto důkladnou péči čištění skel a ideálně pak přípravky, které potlačují mžení.

5. Pozor na stěrače

Zkontrolujte a případně vyměňte břity stěračů. Právě v zimě je nejvíce potřebujeme a také jim hrozí nejvíce nebezpečí. Nikdy je nezkoušejte odtrhnout od skla, dokud dokonale nerozmrznou. Mohli byste je zničit.

6. Startujte obezřetně

Startujte vždy se všemi spotřebiči vypnutými. Autorádio, vyhřívání sedaček nebo skel, klimatizaci ale i světla si můžete zapnout, až když motor běží. Akumulátor vám pak vydrží mnohem déle.

7. Přibalte kabely

Mít v autě v zimě startovací kabely je skvělý nápad. Jak moc, poznáte až ve chvíli, kdy je mít nebudete, a auto vám nenaskočí. Když se tak stane, volejte asistenční službu. Roztlačovat moderní auto z kopce je velká chyba, po které následuje spálení katalyzátoru, v horším případě poškození rozvodového řemene či řetězu s následným střetem ventilů s písty a generální opravou motoru.

Muži jsou obezřetnější

Podle průzkumu společnosti Nextbase jsou pro většinu českých respondentů (63 %) v zimě největším problémem měnící se podmínky na cestách, jako jsou kluzké silnice a sníh. Muži (64 %) považují obtížnější podmínky na zimních silnicích za větší problém než ženy (62 %). Pro 27 % respondentů je problémem i mlha, zatímco 8 % řidičů vadí dřívější západ slunce a špatná viditelnost.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.