Prvňáci z Bukovce: Kluci si chrání jedinou spolužačku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Prvňáci z Bukovce: Kluci si chrání jedinou spolužačku

Stella a její spolužáci.
Stella a její spolužáci. (Foto Aha! – Jana Gartnerová)

To se hned tak nepovede. V lavicích první třídy bukovecké základní školy na Frýdecko-Místecku jsou samí kluci. Tedy až na jednu židličku. Na ni usedla tmavovlasá okatá Stellinka.

I když se jedná o malotřídku, podle pedagogů se dlouhé roky nestalo, že by počty dětí takto vyšly. Či spíše nevyšly. „Obecně mám ale pocit, že poslední dobou všude převažují chlapci. Ve třídách, v kroužcích,“ podotkla učitelka Jarmila Čmielová. Děvčátko se zpočátku dělilo o lavici se spolužákem, pak si však prosadilo, že v ní bude raději samo. Zástupce opačného pohlaví před ní je z toho smutný. „Seděla se mnou, teď tu nemám nikoho,“ povzdechl si.

„Už ve školce jsem byla jen s kluky, nevadí mi to,“ usmála se nad svou nezvyklou pozicí Stella Bachlitová, a pochlubila se jedinou růžovou aktovkou ve třídě. Na otázku, zda jí chlapci pomáhají jako džentlmeni, zakroutila hlavou, že ne. „My jsme ale rádi, že ji tady máme. Doprovázíme ji ze školy a chráníme ji,“ dušoval se vzápětí spolužák Patrik Polok. Podle paní učitelky berou kluci Stellu mezi sebe bez problémů. „Ve druhé třídě už se budeme více spojovat s ostatními, tak bude mít kolem sebe i děvčátka,“ zmínila Čmielová. „Ona si umí s kluky udělat pořádek, nestěžuje si,“ zhodnotil situaci se smíchem Stellin dědeček Karel Sikora.

13 chlapců a 9 děvčat

Podle obecního úřadu se nedá říci, že by se v posledních letech rodili v Bukovci chlapci s nějakou zásadní převahou. Při nedávném sázení stromů života to vycházelo na 13 kluků k devíti holčičkám.

Víte, že...

...poslední sčítání lidu v roce 2021 ukázalo, že v zastoupení obyvatel mají u nás ženy lehce navrch? Dle součtu jich je 50,7 %. Od roku 2011 se však počet mužů u nás zvýšil o 1,5 %, počet žen jen o 0,2 procenta.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.