Křest dřevěné kádě: Tady 12 dní kvasí pivo!

PLZEŇ – Po 35 letech vyrobili bednáři plzeňského pivovaru novou dřevěnou káď na tradiční kvašení piva. Právě obří nádoby se v minulosti k výrobě piva používaly.
Po 35 letech vyrobili bednáři plzeňského pivovaru novou dřevěnou káď na tradiční kvašení piva. Právě obří nádoby se v minulosti k výrobě piva používaly.
„Kádě se tady dlouho nevyráběly, tak jsme začali další etapu jejich výroby. Samotná výroba téhle kádě trvala měsíc. Postupovali jsme podle historické publikace a také rad pamětníků,“ svěřil se Aha! bednář Martin Sládek.
Dnes se k výrobě piva používají nerezové velkoobjemové tanky. „Pivo vyráběné v současném technologickém zařízení musí mít naprosto stejnou chuť a další vlastnosti, jako mělo pivo vyráběné před sto lety ve dřevěných kádích a sudech. Proto tuto část provozu udržujeme a neustále obnovujeme,“ doplnil starší obchodní sládek Václav Berka.
Co je dřevěná káď
-
Tradiční dřevěná káď slouží k tomu, aby v ní 5 až 12 dní pivo kvasilo při teplotě 5 až 9 °C, pak se přečerpá do ležáckých sudů, kde nápoj téměř šest týdnů zraje.
-
Na káď muselo být připraveno kvalitní dubové dřevo, které vysychalo celých šest let.
-
Obří nádoba na zlatavý mok má 160 centimetrů v průměru a 160 centimetrů na výšku. Vejde se do ní 25 hektolitrů piva.
-
Nejstarší káď, která je teď ve sklepním skanzenu plzeňského pivovaru, pochází z roku 1897.