Nový zlodějský trend na jihu Evropy: »Oliváč« nad zlato! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nový zlodějský trend na jihu Evropy: »Oliváč« nad zlato!

ilustrační foto
ilustrační foto (istock.com)

Velká loupež na jihu Řecka otřásla místními. Zloději neodnesli peníze, zlato nebo diamanty, ale... olivový olej!

Ze skladu zemědělského družstva Polygyros, ležícího na jihu Řecka v oblasti Chalkidiki, ukradli neznámí lupiči 52 tun olivového oleje, a způsobili tak škodu přes devět milionů korun! Zásoby tam sváželo na 200 lokálních farmářů. Zloději tanky s tekutinou odpouštěli postupně v průběhu několika dní, podle všeho jim musel pomáhat přímo jeden ze zaměstnanců skladu, dovnitř se lze dostat totiž pouze přes těžké ocelové dveře s moderním zabezpečením. „Všechen olej je pryč, nezbyla nám tady ani kapka,“ lomí rukama jeden ze zoufalých farmářů.

Cena olivového oleje kvůli žalostné sklizni způsobené pekelným létem (minimum deště a až 50 °C) raketově roste, z potraviny se tak stává nedostatková, přitom velmi žádaná komodita. Přes 80 % je navíc vyváženo do zahraničí, v samotném Řecku pak olej zdražil o neskutečných 30 %. „Už nejdou po špercích, teď se krade olej,“ popisuje situaci místní novinář Themis Kanellopoulos. „Lisovny už přijímají bezpečnostní opatření, ale pořád hrozí, že se budou olivy krást rovnou ze stromů v sadech,“ uvedl jeden z producentů Yiannis Iliadis.

To už se konečně stalo ve Španělsku, v provincii Sevilla zmizelo 74 tun očesaných, nevylisovaných oliv, ale před pár dny je policie objevila a pozatýkala 12 lidí s krádeží spojených. Krádež 50 000 litrů oleje z Carcabuey u Córdoby ale ještě neobjasnili... Ve velkém se prý kradou i lahve s »oliváčem« v supermarketech.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.