Velká železniční loupež: Po 5 letech vypátrali zloděje | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Velká železniční loupež: Po 5 letech vypátrali zloděje

Jeden z Poláků je odváděn k novojičínskému okresnímu soudu na jednání o vazbě.
Jeden z Poláků je odváděn k novojičínskému okresnímu soudu na jednání o vazbě. (Foto Aha! – Michal Charbulák a PČR)

Neuvěřitelným způsobem si »vydělával « na živobytí čtyřčlenný gang Poláků (41 až 48). Ti jezdili krást z hlavního železničního koridoru na Novojičínsku posilovací trakční vedení. A to i přesto, že bylo pod smrtelně nebezpečným napětím, bylo v něm 3000 voltů!

Po gangu pátrali policisté už od podzimu 2019, kdy dráty zmizely poprvé. Tehdy ještě neznámí zloději ustřihli mezi 31 sloupy dva kilometry drátů u Suchdola nad Odrou. „Vše za obřího rizika zásahu elektrickým proudem,“ řekl policista René Černohorský. Pro lana zloději šplhali do výšky sedmi metrů! Stříhání i nakládání muselo zabrat několik hodin. „Pachatelé byli velmi dobře připraveni, měli speciálně upravené nůžky, nechali jen málo stop a my jim nemohli přijít na zoubek,“ řekl šéf novojičínských kriminalistů Tomáš Kvíčala. 

Léto 2023, To už kriminálka věděla, po kom jít. Pachatele zadržela hned po krádeži i s dodávkou napěchovanou právě nastříhanými dráty.

Zvrat přišel letos v březnu, kdy po krádeži 1,5 km drátů opět u Suchdola nad Odrou byla policie brzy na místě činu. Zloději tu nechali stopy, které vedly do Polska. Spolupráce s polskými policisty pomohla k identifikaci zlosynů. Konec jejich řádění se blížil. V létě je zadržela zásahová jednotka na dálnici D1 po krádeži u Studénky. Zadrženým hrozí dva až osm let basy, tři kriminalistů Tomáš Kvíčala. z nich jsou ve vazbě.

Ohrozili dopravu

Zloději se nezaměřili na hlavní trakční vedení, po kterém »jezdí« sběrače elektrických lokomotiv, ale na vedlejší posilovací lana. Ta slouží v podstatě jako záložní zdroj k tomu, aby v případě technických problémů s hlavní trakcí mohla být zachována doprava. Přesto byl například u první krádeže omezen provoz kvůli vyšetřování a opravám dvakrát jen na jednu kolej. Vždy na 10 hodin.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.