Fernet, sekt, pivo - ZDRAŽENÍ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Fernet, sekt, pivo - ZDRAŽENÍ

 (archiv)

PRAHA – Zdražila kořalka! Od včera se zvýšila cena u nejoblíbenější české lihoviny – fernetu. Litr stojí v průměru o 11 korun více! A zdražení dalších alkoholických nápojů bude následovat. V březnu to bude sekt a vzhůru zřejmě poletí i ceny piva…

„Úprava cen se dotkla všech našich výrobků,“ potvrdil Richard Švéda, ředitel prodeje společnosti Stock Plzeň, která oblíbený fernet vyrábí. Zvyšování cen potvrdily i další likérky. „Zdražili jsme o dvě až čtyři koruny,“ řekla Petra Skalická z Likérky Delis.

Stejnou cestou jako lihovary se vydají od března i výrobci sektu. „Cena sektu vzroste o tři a půl procenta, klidná vína se zdražovat nebudou a u lihovin bude zdražení o čtyři procenta,“ uvedl obchodní ředitel společnosti Bohemia Sekt Ondřej Beránek.

„Zdražení je nevyhnutelné. Zvyšuje se inflace, ceny surovin i dopravy. Jen lahve jsou letos dražší o osm procent,“ vysvětluje ředitel společnosti FrukoSchulz Josef Nejedlý.

Aby nebylo všemu konec, o peníze se hlásí i pivovary. Cena základní suroviny, ječmene, totiž narostla až dvojnásobně. „Je to daň za biopaliva. Zdražuje se vše, k čemu se používají obiloviny, tedy pivo, lihoviny nebo pečivo, mléko a maso,“ tvrdí Jan Veselý, ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven.

Pivo zdražilo naposledy loni na konci roku. O dalším navýšení ceny uvažují pivovary už do prázdnin. „Je to pravda, vzhledem ke konkurenci nebudeme však nic zveřejňovat,“ přiznal zástupce jednoho z velkých pivovarů. Šokoval i částkou, o kolik by pivo mohlo zdražit. „Mohlo by jít až o čtvrtinu,“ dodal. Půllitr piva by tak v průměru podražil o neuvěřitelných 5 až 6 Kč!

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.