Jaká je historie nejslavnější hokejové ligy světa, NHL? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jaká je historie nejslavnější hokejové ligy světa, NHL?

 (EDDIE s.r.o.)

Nejslavnější hokejovou ligu světa, National Hockey League, sledují fanoušci z celého světa. I malí kluci tam mají svého oblíbence, kterého obdivují a jednou by možná rádi stáli na jeho místě. Podaří se to jen těm nejlepším z nejlepších. Kde se ale NHL vůbec vzala a jaké byly výsledky NHL?

Ke vzniku NHL vedla série diskusí

Za vznik NHL vděčíme diskuzi mezi vlastníky týmů Toronto Blueshirts, Montreal Canadiens, Montreal Wanderers, Toronto Maple Leafs a Quebec Bulldogs, které byly součástí hokejové ligy NHA. O co v ní šlo? Jelikož se psal rok 1917 a zrovna probíhala 1. světová válka, mnoho hokejistů bylo povoláno do války a další část hráčů byla přetažena konkurenční ligou PCHA. Liga NHA tak neměla jasnou budoucnost a bylo potřeba se na ní domluvit.

Dne 22. listopadu 1917 se vlastníci týmů rozhodli, že vznikne nová liga – NHL, o 4 dny později, tedy 26. listopadu 1917 se tak skutečně i stalo, a to v Montrealu. Zakládajícími týmy byly tři, tehdy už bývalí, členové NHA, Montreal Canadiens, Montreal Wanderers a Toronto Maple Leafs a nový tým, Toronto Arenas.

O Stanley Cup vždy nehrály jen týmy z NHL

I přesto, že v prvním desetiletí své existence NHL bojovala o přežití, její týmy patřily mezi ty nejlepší. Dokládá to i skutečnost, že ačkoli se v té době o Stanley Cup mohly utkat nejen týmy z NHL, ale i týmy z jiných lig, tým mimo NHL ho za tu dobu získal jen jednou, a to v roce 1925.

Po zániku konkurenčních lig, ke kterému došlo v roce 1926, už Stanley Cup patřil jen NHL. Mezitím se do ligy v letech 1924–25 přidal první tým z USA, Boston Bruins, a další tým z Montrealu, Montreal Maroons. Další sezónu do ligy vstoupily další týmy a liga se rozrůstala. Šlo o týmy New York Americans a Pittsburgh Pirates. A o další sezonu později následoval příchod mužstev New York Rangers, Chicago Black Hawks a Detroit Cougars (dnes Detroit Red Wings).

Original Six

I v dalších letech v rámci ligy docházelo k mnoha změnám. Kvůli 2. světové válce a světové hospodářské krizi musely v průběhu času ligu opustit hned 4 týmy. Od roku 1942 v NHL působila jen šestice týmů nazývaná Original Six, která se skládala z mužstev Boston Bruins, Chicago Black Hawks, Montreal Canadiens, New York Rangers, Detroit Red Wings a Toronto Maple Leafs. Liga zůstala v tomto stavu po čtvrt století.

Záchrana rozšířením ligy

V 60. letech 20. století nastala pro NHL hrozba. Vznikla konkurenční liga, Western Hockey League, která se s NHL chtěla utkávat o Stanley Cup. Bylo nutné tuto hrozbu odvrátit, a to tak, že se rozhodlo o rozšíření ligy o další šestici týmů. V sezóně 1967-68 se tak novými týmy stala mužstva Los Angeles Kings, Oakland Seals (to bylo později zrušeno), Philadelphia Flyers, Pittsburgh Penguins a Minnesota North Stars (tento tým se v roce 1993 přestěhoval do Dallasu a přejmenoval se na Dallas Stars).

Uběhly další 3 sezóny, a do NHL se přidala další mužstva – Buffalo Sabres a Vancouver Canucks.

Dalším strašidlem pro NHL byla WHA (World Hockey Association), jenž byla pro NHL velkým konkurentem. Řešením mělo být další rozšíření. Tentokrát přibyly týmy New York Islanders a Atlanta Flames, která se později přejmenovala na Calgary Flames. O další 3 roky později se liga rozrostla o mužstvo Kansas City Scouts, které se mezi lety 1976 a 1982 jmenovalo Colorado Rockies, poté až do současnosti New Jersey Devils. Spolu s nimi se přidali i Washington Capitals.

NHL bojovalo s WHA o fanoušky a hráče až do zániku samotné World Hockey Association po sezóně 1978–79. Čtyři týmy z WHA se přidaly do NHL, šlo o mužstva Hartford Whalers (od roku 1997 Carolina Hurricanes), Quebec Nordiques (od roku 1995 Colorado Avalanche), Edmonton Oilers a Winnipeg Jets (od roku 1996 Phoenix Coyotes).

Víte, že v roce 1974 byla liga rozdělena do dvou konferencí – konference Clarence Campbella – západní, a konference Prince z Walesu – východní konference? Každá pak měla své dvě divize.

Do roku 2000 se do ligy přidalo dalších 9 týmů – San Jose Sharks, Ottawa Senators, Tampa Bay Lightning, Anaheim Ducks, Florida Panthers, Nashville Predators, Atlanta Trashers, Minnesota Wild a Columbus Blue Jackets. Po 17 letech bez toho, aby se liga rozrostla, se do ligy dostal i tým Vegas Golden Knights, o 4 roky později do NHL nastupuje aktuálně nejnovější tým, Seattle Kraken. Zapomenout nesmíme zmínit ani to, že se v roce 2011 mužstvo Atlanta Trashers přestěhovalo do Winnipegu a přejmenovalo se na Winnipeg Jets.

100 nejlepších hráčů NHL v historii

V roce 2017 se k příležitosti 100 let od vzniku NHL vybralo 100 nejlepších hráčů v historii ligy. Patří mezi ně například slavná 99 Wayne Gretzky, Martin Brodeur, Mario Lemieux, Jari Kurri, ze současných hráčů např. Jonathan Toews, Patrick Kane, Sidney Crosby nebo Alex Ovechkin. Z Čechů jmenujme  Jaromíra Jágra nebo Dominika Haška.

Týmy, které vyhrály Stanley Cup

Týmem, který má největší počet výher Stanley Cupu, je Montreal Canadiens. Vyhrál ho celkem 24x. Hned za Montrealem je mužstvo Toronto Maple Leafs s 13 Stanley Cupy, následují týmy Detroit Red Wings, Boston Bruins a další.

Víte, že týmů, které ještě v NHL Stanley Cup nikdy nezískaly, je 11? Jde o Vancouver Canucks, Buffalo Sabres, Florida Panthers, Ottawa Senators, San Jose Sharks, Nashville Predators, Columbus Blue Jackets, Minnesota Wild, Arizona Coyotes, Winnipeg Jets, Seattle Kraken. Vyhraje některý z nich Stanley Cup v sezóně 2023/2024? To nám napoví samotný průběh dalšího ročníku, který můžete sledovat po stránce výsledků třeba na livescore portálu 24live.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.