Potřebujete výpis z rejstříků trestů? Poběží jen do dnešního večera! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Potřebujete výpis z rejstříků trestů? Poběží jen do dnešního večera!

O výpis z rejstříku trestů lze žádat už jen dnes, potom nejdříve v neděli.
O výpis z rejstříku trestů lze žádat už jen dnes, potom nejdříve v neděli. (Foto Profimedia.cz, Lupa.cz)

Od dnešního večera do půlnoci 7. října nebude možné vygenerovat výpis z rejstříku trestů. A to jak z Portálu občana, tak ani na pobočkách Czech POINT. A důvod? Odstávka kvůli přechodu na nový systém.

K datům z rejstříků se během odstávky nedostanou ani úřady či veřejné orgány. Potrvá tři dny – informační systém by měl během toho dostat novou a intuitivnější tvář. „Přechod na nový systém spravující takto velké množství dat je záležitost, kterou nechceme podcenit, a odstávka je z toho důvodu delší. Díky tomu, jak je dnes snadné a rychlé podání vyřídit online, doufáme, že občany ani úředníky citelně nezasáhne,“ tvrdí Anna-Marie Lichtenbergová z oddělení komunikace Digitální a informační agentury (DOI), která systém spravuje. Vyřídit si předem Pokud tedy nastupujete do nového zaměstnání a potřebujete doložit bezúhonnost, doporučují to úřady vyřídit ještě dnes. Odstávka se spustí ve 21:30. Kvůli rozsáhlosti nového systému úřady varují, že ani příští týden nemusí být ihned stoprocentně funkční. „Vzhledem k rozměru přechodu a nový systém se mohou objevit komplikace i po plánované odstávce. DOI proto doporučuje vyřídit veškeré žádosti před plánovanou odstávkou,“ upozorňuje Lichtenbergová.

Jak požádat?

O výpis lze požádat na Portálu občana s použitím identity občana nebo prostřednictvím datové schránky. Obě tyto možnosti jsou zdarma. Lze ho také získat na pobočce Czech POINT. K tomu je potřeba mít s sebou doklad totožnosti, cena za tuto službu je 100 korun.

Termín odstávky

Od středy 4. 10. 2023, 21:30 hodin.

Do soboty 7. 10. 2023, půlnoc.

Kdy znovu žádat?

Od neděle 8. 10. 2023 v brzkých ranních hodinách, online přes Portál občana.

Od pondělí 9. 10. 2023 na úřadech, např. přes Czech POINT.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.