Zemřel nestor holešovických hasičů Pavel Rubeš (†88): S plameny bojoval 43 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Zemřel nestor holešovických hasičů Pavel Rubeš (†88): S plameny bojoval 43 let!

Pavel Rubeš (vpravo) podepisuje předání své sbírky s ředitelem pražských hasičů Luďkem Prudilem.
Pavel Rubeš (vpravo) podepisuje předání své sbírky s ředitelem pražských hasičů Luďkem Prudilem.  (Foto Hasičský záchranný sbor ČR)

K hasičině se dostal na vojně a nakonec se z ní pro Pavla Rubeše (†88) stala vášeň, které zasvětil téměř půl století svého života. Hasič tělem i duší své kolegy nyní navždy opustil.

Připomínkou nestora pražských hasičů je sbírka nejrůznějších artefaktů, které za roky nashromáždil a předloni věnoval sboru k výzdobě nově zrekonstruované stanice v Holešovicích. Právě tam strávil Pavel Rubeš největší část své profesní kariéry. Začínal v roce 1952 na vojně, tehdy mu bylo pouhých 17 let. Nakonec získal náplň života na neuvěřitelných 43 let! Coby hasič prožil padesátá léta, srpen 1968 i normalizaci. Když v roce 1995 odcházel jako šedesátník do výslužby, panovaly v republice ale už docela jiné pořádky. Poslední rozloučení s Pavlem Rubešem proběhne dnes ve 14:00 v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Vášnivý sběratel

Pavel Rubeš byl vášnivým sběratelem všeho, co se týkalo hasičského řemesla. V jeho sbírce nechybějí například přilby a šavle z nejrůznějších období. „Kolegové, kteří s ním sloužili, vzpomínali, že když se v Holešovicích rušil nějaký sklad, on byl jediný, kdo se snažil zachránit nějaké historické věci, které chtěli ostatní vyhodit,“ popisoval mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Zažil i srpen 1968

Ve službě zažil Rubeš i vyhrocené okamžiky neslavné invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. „Ta situace nás hasiče dala dohromady. Stmelila nás, táhli jsme za jeden provaz. Nepamatuji si, že by měl někdo radost, že tu Sověti jsou. Jestli ale někdo takový byl, tak to nedal najevo. Zle by se mu vedlo,“ vzpomínal kdysi s tím, že s kolegou spustili na výzvu rozhlasu vlajku na půl žerdi. „Měli jsme strach, že na nás začnou střílet, ale naštěstí se nic nestalo,“ povídal.

Víte že...

...první profesionální hasičský sbor u nás vznikl v Praze v roce 1853? Prvním velitelem byl Alois Pasta a muži bojující s ohněm byli původně metaři.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.