Kriminalisté objasnili vraždu starou 90 let: Tihle zabili Otýlii Vranskou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Kriminalisté objasnili vraždu starou 90 let: Tihle zabili Otýlii Vranskou

Druhý kufr s hlavou a dolními končetinami oběti, doputoval do Bratislavy.
Druhý kufr s hlavou a dolními končetinami oběti, doputoval do Bratislavy. (Foto Aha! – K. Kopáč, Muzeum PČR)

Skupina policejních historiků a badatelů vyřešila případ brutální vraždy Otýlie Vranské (†22), která v roce 1933 otřásla celou republikou. Ženu podle všeho sprovodili ze světa legionář Josef Pěkný za vydatného přičinění prostitutky Antonie Koklesové.

V půl desáté ráno 2. září 1933 objevili pracovníci košického nádraží kufr, byl v něm ženský trup a ruce. Druhé zavazadlo s hlavou a dolní končetinami našli den poté v Bratislavě. Mohutné pátrání po vrahovi nevedlo nikam, až dosud. Badatelé na případu pracovali 10 let. „Vranská byla milenkou rotmistra Josefa Pěkného. Stejně tak ale i Antonie Koklesová. V osudnou noc na 1. září 1933 všichni tři popíjeli v hospodě. Podle výpovědí Koklesové a Pěkného se pak rozešli, jsou tam ale rozpory,“ uvedl včera šéf badatelského týmu Radek Galaš. Právě nesrovnalosti ve výpovědích dovedly nyní vyšetřovatele ke dvěma hlavním podezřelým. Vyšetřovatelé se domnívají se, že oba své výpovědi cíleně měnili podle toho, jak se domluvili. Stěžejní bylo i to, že si Pěkný byl nesrovnalostí vědom. Ač musel být k prvnímu výslechu předveden, den poté se dostavil dobrovolně a výpověď změnil.

Zločin ze strachu

Nešlo o zločin z lásky, nýbrž ze strachu o kariéru. „Pěkný měl Vranské naoko slibovat sňatek, což bylo tehdy trestné,“ popisoval Galaš. Pro rotmistra, hrdinu a legionáře by stíhání znamenalo nejen soud, ale i vyhazov z armády a ztrátu postavení. Osudnou noc se ho Vranská zeptala, kdy si ji vezme. On ji zezadu popadl za hlavu a podřízl hrdlo.

Test DNA propadl

Nové poznatky měl podpořit i test DNA z vlasů, které se našly v kufrech. Neodhalil však žádnou shodu. „Samozřejmě jsme doufali, že to vyjde,“ zalitoval Galaš. DNA bylo ale testováno jen na potomcích Antonie Koklesové. Příbuzní Pěkného k expertize nedali souhlas.

Sedm zbytečných ran

Tři bodné rány na hlavě byly nadbytečné, ale daly se zdůvodnit afektem vraha. Dalších sedm ran na levém prsu ale už ne. „Možná chtěl Pěkný do vraždy zapojit Koklesovou, jelikož rány byly mělké a nebyly vedeny velkou silou. Třeba chtěl ale jen odvést pozornost,“ naznačil Galaš. Kvůli tajemnému číslu 7 se množily i teorie, že mohlo jít o rituální židovskou vraždu.

Mnoho chyb vyšetřovatele

Nikdo nepovažoval nesrovnalosti v prvorepublikovém policejním vyšetřování za podezřelé. „Mohl za to čerstvý a nezkušený Zdeněk Borkovec. Při vyšetřování udělal několik chyb. To on vyslýchal oba naše hlavní podezřelé. Neproběhlo dokonce ani prohledání bytu Pěkného,“ kroutil hlavou Galaš.

Major Zeman pomníček nezboural

Vraždou se zabýval v televizním seriálu major Jan Zeman v podání Vladimíra Brabce (†83). V epizodě Kvadratura ženy z roku 1976 uvažoval o tom, že případ rozčtvrcené ženy může mít stejného pachatele jako v případě Vranské. Pro legendárního filmového vyšetřovatele ztělesňoval případ Vranské pomyslný kriminalistický pomníček, jež by rád zbořil.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.