Zvířecí rádce Aha! Jak v tropech správně chladit psy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Zvířecí rádce Aha! Jak v tropech správně chladit psy?

Zchladit potřebuje i malý jorkšír.
Zchladit potřebuje i malý jorkšír. (Foto ara, Profimedia.cz)

Slunce rozpaluje ulice a přírodu do tropických teplot. Pro psí kamarády to může být smrtelné. I jim hrozí úpal či úžeh, teplotní šok. Jak hafanům léto zpříjemnit a zabránit, aby trpěli?

Především musíme mít na paměti, že pes se nepotí. Ochlazuje se přes tlamu dýcháním, pomocí tlapek a také břicha. Pokud pes leží s roztaženými tlapkami rozplácnutý na studené zemi, může to znamenat, že je mu horko. „Na spodní části těla má tenčí kůži, není tam tolik srsti, takže se takto může poměrně jednoduše ochladit,“ vysvětluje Alexandra Bulková, z Medicínského centra Praha. Je-li psovi hic, zrychleně dýchá, nadměrně sliní, bývá apatický, nemá chuť se hýbat. Mohou se objevit i stavy připomínají omdlévání, může zvracet. Na takové příznaky je třeba rychle reagovat. „Při přehřátí dochází k poškození orgánů, nervového systému, mozku,“ vysvětluje Bulková. Při příznacích je vždy vhodné kontaktovat veterináře.

Jak ochlazovat

Nikdy nedávejte mokrý hadr psovi přes záda nebo celé tělo. Může upadnout do šoku. Správně ho chladíme odspodu. Na zem mu položíme mokrý studený hadr, na který si může lehnout, existují i chladící podložky, misky, lze ho postavit po břicho do vody.

Nejohroženější

Parna jsou nejrizikovější pro krátkolebá plemena, např. francouzské buldočky, anglické buldoky, mopsy apod. Vzhledem ke stavbě hlavy mají problémy s dýcháním i za normálních okolností.

Huňáče nestříhat

Někteří lidé na léto své chlupaté psy stříhají, aby jim nebylo horko. Opak je pravdou. Hustá srst psa izoluje a před přehřátím ho chrání.

Uvítají větrák

Psi mají v horku také rádi větráky. Chladný vzduch, který vdechují, proudí do plic a ochlazuje vnitřek jejich těla.

Pozor na náhubky

Musíme-li v horku dát psovi náhubek, pak by měl být takový, aby mu umožňoval otevřít tlamu a dýchat. Zcela nevhodné jsou proto náhubky fixační nebo příliš těsné.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.