Prosté i slavnostní: Výstava krojů hrdého regionu Chodska | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Prosté i slavnostní: Výstava krojů hrdého regionu Chodska

Kroje Horního Chodska.
Kroje Horního Chodska. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Po staletí byly nedílnou součástí šatníku každého Choda. Ještě dnes v nich starší ročníky běžně chodí. Látkové skvosty, kterými kroje jsou, teď vystavují v Muzeu Chodska v Domažlicích.

Na výstavě s názvem Kroj v proměnách staletí se tu sešly na dvě stovky jedinečných exponátů. Kromě klasických krojů jsou zde i doplňky jako pásky, šátky, mašle či pentle. Kroje zdejší lidi provázely od nepaměti. První zdokumentované jsou ale až z poloviny 19. století. „Smysl výstavy spočívá v tom, abychom návštěvníkům představili, že chodský kroj byl a je stále pestrý, má mnoho variant a rozhodně není něčím jako uniforma, kde fungují přísná ústrojová pravidla,“ uvedl ředitel Muzea Chodska v Domažlicích Josef Nejdl.

Pestré i strohé

Kroje Horního Chodska jsou prostší a jednodušší. Kroje dolské, tedy z Dolního Chodska, jsou pestré a velmi zdobné. „Vidět je to hlavně na výšivkách i celkové skladbě kroje. Třeba výšivek je na kroji více, jsou pestřejší, na první pohled působí více barevně, zejména pak ty slavnostní,“ uvedl Josef Nejdl.

Mužské jsou stejné

Mužské kroje se podle místa vzniku na horní a dolní nedělí. Jsou prakticky na celém Chodsku stejné. „Nejstarší vyobrazení mužského kroje je z roku 1836. Od té doby až do současnosti nedoznaly zásadních změn. Kalhoty jsou stále žluté, pouze kdysi běžnou kůži nahradila látka. Charakteristický dlouhý kabát je modrý, stejně jako klobouk se širokou krempou, tzv. širák,“ řekl Josef Nejdl.

Ženy každá jiná

Zatímco chlapi mají kroje prakticky jeden jako druhý, ženy mají společné jen červené punčochy. Samotný kroj je pak už jiný – modrý, zelený či červený. „Je zde patrný ženský prvek. Každá se chce odlišovat od těch ostatních, a hlavně se chce líbit,“ vysvětlil Nejdl.

Chlapci jako děvčata

Zajímavostí je, že do dětských dívčích krojů dříve oblékali i chlapce. „Není za tím nic jiného než ryze praktická záležitost, a to přebalování. Pro maminku, která měla plno práce v domácnosti, bylo jednodušší, když se chlapeček počural, tak mu zvedla jen sukni a vyměnila plenu. Nemusela se zdržovat tím, že mu musela pracně stahávat kalhoty. Kluci tak dívčí kroj nosili do věku 2 až 3 let,“ vysvětlil Josef Nejdl.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.