Vlak plný krojů! Lidé vyrazili na inauguraci olomouckého arcibiskupa | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Vlak plný krojů! Lidé vyrazili na inauguraci olomouckého arcibiskupa

Anna Slavíková, její syn Jiří a manžel Karel.
Anna Slavíková, její syn Jiří a manžel Karel. (Foto Aha! – Zdeněk Hynek)

Vstávání před šestou čekalo na Annu Slavíkovou z Vnorov. Společně s více než stovkou věřících oblékli kroje a speciálním vlakem se vydali na inauguraci olomouckého arcibiskupa Josefa Nuzíka.

„Sednu si až večer, dřív mi to sukně neumožní. Jsem ale zvyklá,“ řekla s úsměvem Anna Slavíková. Ve speciálním vlaku Českých drah, který vyjížděl ze Strážnice, ji doprovázeli manžel Karel a syn Jiří. „Nemohli jsme si to nechat ujít. Inaugurace se koná po více než 30 letech,“ vysvětlili. Nový arcibiskup Nuzík pochází ze Strání na Slovácku, kde tuto událost pojali velkolepě. Místní ženy kvůli ní napekly sedm tisíc koláčků. „My mu také něco vezeme,“ poukázal s úsměvem na malované džbánky s vínem bývalý starosta Blatnice pod Svatým Antonínkem Antonín Hanák. Na slavnostní obřad se do katedrály sv. Václava sjelo na tři tisíce věřících.

Olomoucký arcibiskup

Počátky založení olomouckého biskupství nejsou známy. Obnoveno bylo v roce 1063 a v roce 1777 povýšeno na arcibiskupství. Dosud posledním arcibiskupem byl od roku 1991 Jan Graubner, který je od roku 2022 arcibiskupem pražským.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.