Unikát v Hradci Králové: Běhá se po pilinové dráze! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Unikát v Hradci Králové: Běhá se po pilinové dráze!

Eva Vrabcová Nývltová si na unikátní měkčené dráze zaběhala i s dcerkou.
Eva Vrabcová Nývltová si na unikátní měkčené dráze zaběhala i s dcerkou. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Měkoučká jako mech! Taková je nová, v Česku unikátní běžecká dráha, která vznikla v hradeckých městských lesích. Je zdravější alternativou k asfaltovým či dlážděným povrchům.

Jedinečný běžecký okruh, který stál 750 tisíc korun, tvoří spodní vrstva štěrkopísku, následují štěpka a jemné piliny. Jako první ho otestovala bývalá česká atletka a běžkyně na lyžích Eva Vrabcová Nývltová. Projekt uvítala. „Okruh má krásně měkoučký povrch, takže běžec na něm bude šetřit pohybový aparát. Skvělé místo na odpočinutí, vyklusání a také pro děti,“ řekla sportovkyně, která na otevření dráhy vzala i dcerku Adélku (3). Podobné okruhy jsou populární zejména na severu Evropy.

Okruh je pokrytý jemnými pilinami.

Trať dlouhá 800 metrů

Běžecký okruh začíná u asfaltové cesty Hradečnice, zhruba 200 metrů od parkoviště u lesního hřbitova. Jeho délka je 800 metrů a z důvodu plynulosti a bezpečnosti je stezka jednosměrná. Okruh slouží jen k běhu. Vjezd na kolech či s jiným sportovním vybavením je zakázán. Nesmí na něj ani psi a kočárky. V nejbližších měsících u stezky vznikne altán a přibudou tu naučné prvky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.