Pronásledovaný lupič se zastřelil! Krvavé drama v Palladiu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pronásledovaný lupič se zastřelil! Krvavé drama v Palladiu

Policista hlídá vstup do garáží Palladia, kde se zastřelil lupič na útěku.
Policista hlídá vstup do garáží Palladia, kde se zastřelil lupič na útěku.

PRAHA – Scéna jako z akčního filmu se odehrála v sobotu krátce před polednem v garážích obchodního centra Palladium na náměstí Republiky. Ranou z pistole se tam zabil lupič (†32), který byl na útěku před policisty.


Podle policistů šlo o muže, který měl na svědomí minimálně deset vykradených bank. Jen v minulém týdnu přepadl v Praze banku v Kobylisích a také pobočku Reiffeisen banky.

Vše přitom začalo úplně nevinně. Policisté chtěli při běžné prohlídce v herně na Masarykově nádraží zkontrolovat doklady muže, který se jim zdál podezřelý. Muž jim nahlásil falešnou totožnost, policie ji ale brzy odhalila. Vzhledem k tomu, že se jednalo o hledaného lupiče, na jehož dopadení například Reiffeisen banka vypsala odměnu 500 000 korun, dal se ozbrojený pachatel před strážci zákona na útěk.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšetePodle výpovědi svědků vběhl nejprve do obchodního domu Kotva a poté chtěl policistům ujet taxíkem. Žádný ho ale nevzal a muž vběhl do podzemních garáží Palladia. Tam ho pronásledoval jeden z policistů, který už měl podezření, že jde o hledaného lupiče.

Jeden ze svědků se dokonce snažil prchajícího muže zastavit. Když však uviděl revolver, rozhodl se nezasáhnout. „Roztáhl jsem ruce, ale uviděl jsem pistoli. Policista ho několikrát vyzval, aby odhodil zbraň a vzdal se. Střílet po něm nemohl, byli tam lidé,“ popsal situaci náhodný svědek.

Kliknutím zvětšeteSituace se výrazně vyhrotila v garážích, kde se muž s pistolí v ruce hodlal bránit. Policista byl ale rychlejší. Nejdříve vypálil varovný výstřel do vzduchu a pak na utíkajícího muže vystřelil. „Policista jej postřelil do nohy a muž si pak přiložil zbraň k hlavě,“ potvrdila pražská policejní mluvčí Eva Brožová. Policisté se snažili ležícího muže zhruba patnáct minut přesvědčovat, aby nespáchal sebevraždu. Lupič, který se octl v pasti, ale nakonec spoušť obrácenou proti sobě stiskl a zemřel.


Sebevraždy při policejních zásazích od roku 2000

21. srpna 2000: Poblíž Hořovic na Berounsku se policejní hlídka pokusila zastavit řidiče osobního vozu Škoda Felicia. Mladík (18) ale jel dál a za jízdy se střelil pistolí do spánku.
18. dubna 2001: Sebevraždou a smrtí dvou policistů skončil výjezd hlídky k údajnému znásilnění v Protivíně na Písecku. Poté co policisté vstoupili do domu, zahájil po nich muž (45) palbu. Dva policisty zabil a nakonec se zastřelil.
26. prosince 2001: Hledaný muž (23) spáchal v Otrokovicích na Zlínsku sebevraždu skokem ze třetího patra. Stalo se to v okamžiku, kdy ho chtěli zatknout policisté.
16. července 2004: V Havlíčkově Brodě přepadl ozbrojený lupič pobočku banky. Střelbou si vynutil vydání peněz, na útěku ho ale dostihli v nedalekém parku policisté. Muž po nich hodil granát, který nevybuchl. Druhý z granátů lupič s výkřikem »nedostanete mě« použil proti sobě.
12. ledna 2008: V centru Prahy se zastřelil lupič (32) při útěku před policejní hlídkou.


Autor: (lt)
Foto Aha! – Kateřina Kalibánová, reprofoto Česká televize, Policie ČR

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.