Chcete se v létě méně potit? Natočte si vlasy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Chcete se v létě méně potit? Natočte si vlasy!

...
... (istock.com)

Přemýšlíte, jaký nový účes si nechat vykouzlit od kadeřníka? Měli bychom do horkých dní jeden tip. Jak totiž závěry nové vědecké studie naznačují, hlavu před přehřátím nejlépe chrání kudrliny. Ozkoušeno samotnými neandrtálci!

Vlasy se lidem nezačaly kroutit jen tak pro nic za nic, domnívá se skupina britských a amerických antropologů. Kudrnaté vlasy jsou totiž vzdušnější, tím pádem fungují jako kvalitní izolační vrstva, a hlava se pak tolik nezahřívá.

Pocení je nevýhodné 

„Zvlněné vlasy se poprvé objevily až u druhu homo sapiens,“ vysvětluje profesorka Elizabeth Tapanesová z univerzity v San Diegu. „Proto si myslíme, že mohly být i jedním z důvodů, proč tento druh vytlačil z Afriky své předchůdce – neandrtálce a denisovany (druh blízký neandrtálcům – pozn. red.).“ Kudrnaté vlasy zkrátka byly pro předchůdce člověka velkou evoluční výhodou… Že lokny lépe chrání mozek před přehřátím, zjistili antropologové díky větrnému tunelu s umělým sluncem. Nastavili v něm teplotu 30 ºC a postupně na figurínách ozkoušeli tři typy paruk – jednu s rovnými vlasy, jednu s mírně zvlněnými a jednu s kudrnatými.

Zjistili, že ačkoli všechny sestřihy poskytovaly jistou ochranu před sluncem, kudrliny bránily tělo před přehřátím nejlépe. A co víc – minimalizovaly pocení. „To bylo pro naše předky nesmírně důležité. Pocením totiž ztrácí tělo důležité elektrolyty a vodu a jak víme, pravěcí lidé příliš nedodržovali pitný režim,“ dodává další autorka studie Tina Lasisiová. Pravěkým lidem s loknami na hlavě se proto v teplých oblastech žilo lépe, než neandrtálcům s hustými rovnými vlasy. Tak co se jimi nechat inspirovat a pořídit si na ochranu před slunečním žárem trvalou?

Proč Asiaté trpí?

Důvod, proč máme na hlavě vlasy, je pro odborníky zatím stále záhadou. I když jedna z teorií je díky nejnovější studii pravděpodobně nejblíže pravdě. „Vlasy slouží jako izolace pro mozek – v létě proti přehřátí, v zimě proti mrazu,“ vysvětluje antropolog Niccolo Caldararo z univerzity v San Franciscu. „Ovšem pochopitelně musíme brát v potaz i strukturu a barvu.“ Blonďaté vlasy například odrážejí světlo, a tak před sluncem chrání lépe, než tmavá hříva, která naopak absorbuje teplo. Stejně tak se hlava víc zapotí Asiatům, jejichž vlasy jsou v průřezu kulaté a bývají hustší. Lidé žijící v Africe obvykle mívají porost na hlavě lehce zvlněný a v průřezu připomínající stuhu. Proto se i méně potí a vedra snášejí s větší grácií.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.