Politici, mazejte do vlaku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Politici, mazejte do vlaku!

Martin Bursík
Martin Bursík

PRAHA – Politikům se prodraží létaní. Ministr životního prostředí Martin Bursík (zelení) chce pro ně a pracovníky ministerstev zavést poplatek za cesty vládní letkou. Bursíkovi vadí, že ministři stále víc cestují letadly, která nejvíce znečišťují ovzduší.


Bursík zkasíruje ministry za vládní létání

„Poplatek bude vysoký podle toho, kolik mílí dotyčný nalétá,“ řekl Aha! mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar. Za jeden let po Evropě to bude asi 80 Kč. Poplatek pány ministry ale asi od létání neodradí, když berou přes sto tisíc korun měsíčně…

Bursík chce po vzoru Německa, Švédska a Velké Británie přinutit kolegy, aby na kratší služební cesty jezdili vlakem nebo autem. „Ministerstvo připravuje konkrétní podobu návrhu, vláda by ji měla dostat v prvním čtvrtletí tohoto roku. Za jeden let po Evropě se bude doplácet 80 korun,“ říká Kašpar.

A kam půjdou vybrané peníze? Třeba do Bangladéše! Ministerstvo totiž hodlá peníze posílat do nejchudších zemí postižených dopadem klimatických změn.

Vládní aerotaxi za statisíce

Kliknutím zvětšetePremiér Topolánek a ministři jeho vlády si často pletou vládní letku s aerotaxi. Jejich zastávky za zábavou vytáhnou ze státní kasy stovky tisíc korun.
● Topolánek (ODS) se cestou z Bulharska nechal vysadit v rakouských Alpách, aby si zalyžoval s kamarádem Markem Dalíkem. Cena: 300 tisíc korun
● Vicepremiér Alexander Vondra (ODS) si »odskočil« vládním speciálem na zápas Ligy mistrů do Bukurešti. Cena: 250 tisíc korun

Kliknutím zvětšeteKdo nejvíce prolétal?

Přeborníkem v létání vládní letkou byl loni ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (zelení). Nalétal 179 hodin za 6,2 milionu korun. Prezident, vláda a pracovníci ministerstev strávili v letadle celkem 76 dní a prolétali 43 milionů korun – celková cena jejich letů je ale vyšší, v uvedené částce nejsou započítány náklady na údržbu, servis, posádku atd.

Kliknutím zvětšete


Autor: PETR KONEČNÝ
Foto: ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.