MUDr. Eva Perglerová (49) říká: Mount Everest? Podruhé už ne! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

MUDr. Eva Perglerová (49) říká: Mount Everest? Podruhé už ne!

Eva na vrcholu světa s osobním šerpou Dhanem.
Eva na vrcholu světa s osobním šerpou Dhanem. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka, archiv Evy Perglerové)

První česká zubařka na nejvyšší hoře světa * MUDr. Eva Perglerová (49) říká: Mount Everest? Podruhé už ne!

Drobná tmavovláska nevypadá, že dokázala stanout na střeše světa. Navíc, jak sama říká, k lezení po horách si poprvé čichla až v roce 1997 při studiu medicíny. „S partou lidí jsme vyrazili na nejvyšší horu Kolumbie Pico Colón (5730 m). Já vystoupala do výšky 5000 metrů a hned mě to chytlo,“ vzpomíná. Napřesrok zdolala nejvyšší horu Afriky Kilimandžáro (5895 m. n.m.). A pak už to jelo, jedna hora za druhou. Letos v dubnu vyrazila na tu nejvyšší. Čtyři týdny kvůli aklimatizaci strávila v základním táboře pod Mount Everestem. Odtud zahájila 19. května výstup. O pět dní později, ve dvě hodiny v noci, se vydala z tábora C4 (7950 m) na závěrečnou zteč. Za 8,5 hodiny byla nahoře. „První, co mě napadlo, bylo, že výš už to nejde. A hlavně máte ten pocit, že sedíte nahoře, a vše je pod vámi. Všechno to ze mě spadlo a já si zabulila. Tam nahoře je to úžasné. Ale řeknu vám, podruhé bych tam už nelezla, na světě je spousta krásných míst, které chci vidět,“ svěřila se.

Bylo jí dobře

Na střeše světa strávila tři čtvrtě hodiny. „Masku jsem si sundala hned, když jsem vyšla na vrchol. Po dechu jsem vůbec nelapala, bylo mi tam dobře,“ popsala. A jak vrchol vypadá? „Je to taková šikmá plocha o velikosti zhruba 4x4 m, na kterou se namačkají horolezci při focení. Jsou tam modlitební vlaječky. Každá skupina tam přidá další a vrchol je krásně ozdobený,“ uvedla Perglerová.

Tvrdá příprava

Vrchol tréninku zahájila tři týdny před odletem do Nepálu. „Běhala jsem pětkrát týdně 10 km, za měsíc to bylo 250 km. Každý den jsem 1,5 až 2 hodiny šlapala v obýváku na rotopedu a učila se při tom angličtinu. Dvakrát za týden jsem plavala v bazénu a jednou týdně cvičila v posilovně,“ vylíčila, co měla za sebou již před cestou.

65 kg výbavy

Na internetu si našla horolezeckou společnost, která s pomocí Nepálců zajistila všechno potřebné k výstupu, včetně povolení. „V lednu jsem jim napsala a 11. dubna jsem odletěla. Oni dodali stany a lana. Já si s sebou vezla dva spacáky do minus 40 stupňů, péřovou kombinézu, ledovcové boty, mačky a také sedm kilo energetických tyčinek. Bylo toho šedesát pět kilogramů,“ popsala Eva.

Sešup k řízku se salátem

Z vrcholu do základního tábora to zvládla za dva dny. Vrtulník ji dopravil na letiště Lukla, a ještě ten den dorazila do Káthmándů. Do Česka se vrátila za další dva dny. „Moc jsem se těšila na řízek se salátem od maminky a také jsem si na něm pochutnala, “ líčila, jak ji přivítala rodina. Radost jí udělali i přátelé. Na dvě stovky se jich sešlo u ní na zahradě, aby triumf oslavili.  Potkávali mrtvé horolezce Euforii srážela všudypřítomná smrt. „Narazili jsme na tělo Indky, která zahynula pár dnů předtím. Šerpové nám ukazovali i další dvě těla, která tam leží dlouho. Fyzická námaha mi nevadí, to mě baví, ale tohle strašně ničí psychiku. I z toho důvodu jsem po sestupu do čtvrtého tábora vynechala výstup na Lhotse (8516 metrů), který jsme také měli v plánu,“ promluvila o nejhorších okamžicích.

Odmítali pomoc a umírali

Jednomu ze zemřelých jejich skupina nabízela pomoc. Byl zadýchaný a odmítl. „Předcházeli jsme maďarského horolezce, který šel sám a bez kyslíku. Bundu měl olepenou slogany NO O2 (žádný kyslík). Když jsme se vraceli, ležel zavátý sněhem,“ uvedla pro server iRozhlas.cz. Letos zahynulo nebo zmizelo při výstupu na Mount Everest 17 lidí včetně několika šerpů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.