Horolezec umíral na Everestu... Šerpa ho snesl na zádech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Horolezec umíral na Everestu... Šerpa ho snesl na zádech!

Vystoupat na vrchol není žádná sranda.
Vystoupat na vrchol není žádná sranda. (reuters)

Ne, tenhle život si nejvyšší hora světa nevezme. Lezec z Malajsie, jemuž ve výšce přes 8300 metrů došly síly, našel svého anděla. Šerpu, který si ho nechal přivázat na záda a odnesl ho do bezpečí!

Nepálský šerpa Gelje vedl lezecký tým z Číny k vrcholu Everestu, když si v oblasti tzv. Balkonu všiml mrznoucího horolezce s malajsijskou vlajkou na bundě. „Evidentně potřeboval zachránit, a nikdo se k tomu neměl. Tak jsem zrušil vrcholový útok svých klientů, abych ho mohl dostat do bezpečí, než tam nahoře zemře,“ popsal dobrodinec. Ne nadarmo se výškám nad 8000 metrů přezdívá zóna smrti, tam nikdo nepřežije dlouho, zvlášť když je vyčerpaný a venku je minus 30.

Gelje si proto nebohého muže naložil na záda a během šesti hodin s ním sestoupil o 600 výškových metrů do Jižního sedla. Tam už mu ho pomohl další horský vůdce Tima Nahi zavázat do karimatek a svižným krokem »seběhli« až k záchranářskému vrtulníku u třetího výškového tábora (7162 m. n. m.). „Zachránit jeden život je mnohem důležitější, než se modlit v klášteře,“ skromně dodal Gelje, oddaný buddhista. „Pomoci někomu z takové výšky je téměř nemožné, dokázal úžasnou věc,“ velebí Geljeho i šéf místního turismu Bigyan Koirala. „A až trochu naberu sílu, zkusím se dostat až nahoru,“ plánuje si Gelje, jenž ve svém životopise uvádí 13 osmitisícových výstupů.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.