Královské odměny v ČEZu: 35 mega pro pana šéfa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Královské odměny v ČEZu: 35 mega pro pana šéfa!

Generální ředitel Daniel Beneš.
Generální ředitel Daniel Beneš. (Foto Aha! – T. Tran, ČEZ, Reuters, V. Hradská)

Čistý zisk téměř 81 miliard korun a rekordní výdělek pro polostátní gigant ČEZ. A tak si za loňský rok přijdou na své i manažeři skupiny. Jen šéf společnosti Daniel Beneš (53) si vydělal přes 35 milionů. A ani další nezůstali zkrátka.

Osminásobný nárůst zisku ČEZ byl podle výroční zprávy způsoben několika faktory. Významnou roli hrála mimo jiné válka na Ukrajině. „Extrémní nárůst zisku reflektuje zejména růst realizačních cen vyrobené elektřiny v důsledku válečného konfliktu na Ukrajině, omezení dodávek plynu a uhlí z Ruska a celkové nejistoty,“ píše se ve zprávě. Skupina tak vydělala loni celkem 80,7 miliard korun, o rok dříve to přitom bylo 9,9 miliardy.

Stejné odměny

I přes královské zisky zůstala suma určená pro představensto stejná. Sedmička manažerů si mezi sebe rozdělila na 135 milionů korun. Nejvíce připadlo generálnímu řediteli Benešovi, jehož celoroční příjem byl královských 35,2 milionů korun. Podle zprávy o příjmech členů orgánů ČEZ, které skupina také zveřejnila, se jejich příjmy člení na pevnou a pohyblivou složku. Do pevné patří měsíční mzda, benefity nebo penzijní výhody. Do pohyblivé pak roční, cílová a dlouhodobá výkonnostní složka a tantiéma.

Bude dividenda?

Majoritním akcionářem energetického giganta je ministerstvo financí. To v něm drží zhruba 70 % akcií. ČEZ se už nechal slyšet, že navrhne valné hromadě dividendu, která bude vy výši 80 % z očištěného zisku roku 2022. To by znamenalo příjem do státního rozpočtu ve výši 44 miliard korun. Tyto peníze by chtěla vláda podle premiéra Petra Fialy (58, ODS) použít na pomoc občanům a konsolidaci státní kasy.

Atomový tendr

Dodávka dvou nových generátorů pro jadernou elektrárnu Temelín je předmětem soutěže, kterou společnost ČEZ vypsala. Firmy se mohou do soutěže hlásit do 9. června. Generátory by ráda společnost měnila v letech 2028 až 2030. Touto modernizací sleduje energetický gigant zajištění minimálně šedesátiletého provozu elektrárny a případného zvýšení jejího výkonu.



Přečtěte si
Marcela Jičínská
29. 5. 2023 • 11:05

Takže elektřina se zdrazila proč? Proto, aby ČEZ více vydělal? Hnus!!!!!!

AHel
29. 5. 2023 • 09:32

Zrůdnost...

stoura
26. 5. 2023 • 05:37

To je neuvěřitelný, 35miliard čistého zisku, zaměstnancům nepřidají, elektřina se neustále zdražuje a šlechta má takové peníze? V České televizi je to podobné, bývalý ředitel dostal zlatý padák 3miliony, jaké asi má platy vedení? Pořady se neustále opakují střídavě na jednom, na druhém nebo na dalším programu, stojí to za h...o a oni přemýšlí o zdražení? A to jim najednou nevadí ani komunistické seriály, to je na poblití i s tou fialovou vládou, ta pro změnu nacpala 36miliard do Ukrajiny

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.