Zoo Liberec se raduje z potomka supů hnědých: Žádná kašička, ale myšička! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Zoo Liberec se raduje z potomka supů hnědých: Žádná kašička, ale myšička!

Chuť k jídlu, kterou malý sup projevuje, je známkou, že jeho odchov je na dobré cestě.
Chuť k jídlu, kterou malý sup projevuje, je známkou, že jeho odchov je na dobré cestě. (Foto Zoo Liberec/Marta Doležalová)

To je, panečku, radosti! Na tohle ochmýřené ptáčátko s hladově nataženým krčkem čekala Zoo Liberec dlouhých 30 let. Chovatelé se radují z vylíhnutí vzácného, v přírodě vymírajícího supa hnědého.

Mládě se vyklubalo v zázemí zoo minulou neděli. Kousky masa z myší a potkanů mu zatím chovatelé servírují do zobáčku pinzetou. „Ve speciálním inkubátoru většinou necháváme čerstvě vylíhlé dravce prvních sedm dní. Během nich se je pokoušíme pomalu ručně rozkrmit, a tím zvýšit šanci na úspěšný odchov,“ vysvětluje zoolog Jan Hanel. Nejspíš už dnes, nejpozději pozítří ale umístí malého supa do hnízda pod rodiče. Nesmí si vytvořit k člověku emoční pouto. Ztratil by tak do budoucna šanci žít mezi supy, mít vlastní potomstvo a možná se rozletět i do volné přírody. Chovatelé věří, že si rodiče se svým prvním potomkem již sami poradí.

V Liberci vytvořili pár v roce 2020. Za necelé dva roky snesli své první oplozené vejce, které se ale v průběhu inkubace přestalo vyvíjet. Přesto už své pečovatelské schopnosti natrénovali a prokázali. „Úspěšně zafungovali jako pěstouni a odkrmili podložené mládě ze Zoo Praha. To bylo pak vypuštěno do volné přírody v Bulharsku,“ říká Hanel.

Víte, že...

...matkou mláděte je samice (20) ze Zoo Zlín a otcem sup (24) ze Zoo Praha? Do Liberce byli přivezeni, aby vytvořili chovný pár. Box Ohrožený druh Tak jako u řady jiných dravců došlo také u supa hnědého k výraznému poklesu populace. I v zoologických zahradách se množí poměrně zřídka. Přestože nyní je v evropských zoo téměř 80 párů, úspěšně se rozmnožuje pouze v deseti z nich. K nim teď patří i ta liberecká. 

Návrat do přírody

Ve volné přírodě se supi hnědí vyskytují v oblasti Blízkého východu, střední Asie a Pyrenejského poloostrova. Občas zalétají i do střední Evropy. Na řadě míst v Evropě byli úplně vyhubeni. Již několik let probíhají repatriační projekty s cílem tyto majestátní dravce do evropské přírody vrátit. V poslední době bývají nejčastěji vypouštěni v Bulharsku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.