První oficiální portréty: To je královna jedenáctka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

První oficiální portréty: To je královna jedenáctka!

Oficiální portrét krále Karla III. odhalil, koho si panovník pustil do své úzké monarchie.
Oficiální portrét krále Karla III. odhalil, koho si panovník pustil do své úzké monarchie. (Reuters)

Vyšla první sada oficiálních fotografií po korunovaci Karla III. Na společném portrétu symbolicky po Karlově pravici stojí jeho sestra Anne (72).

„Anne považuji za nejvýznamnější, bude královou pravou rukou,“ tvrdí odborník na královskou rodinu Richard Fitzwilliams. „Na fotce jsou ti členové rodiny, na které se král může plně spolehnout,“ dodává Fitzwilliams. Vysvětluje to tedy, proč je panovníkových spojenců včetně Camilly jen jedenáct, i proč na snímku schází jeho mladší bratr Andrew (63) i mladší ze synů Harry (38). V těch kvůli jejich skandálům oporu nemá.

William slíbil králi věrnost, pak svého otce políbil

Video se připravuje ...

Králův konflikt s kameramanem: Tajně natáčel pomazání!

Kameraman z BBC si dovolil příliš. Během pátečního nácviku korunovace se zvědavec připlížil k zástěně, za kterou se odehrává pomazání panovníka, a mezerou jej natáčel telefonem. Pomazání posvátným olejem je totiž nejtajnější částí korunovace, skryté očím běžných smrtelníků. „Panovník si muže naštěstí všiml a upozornil na něj,“ uvedl manažer BBC. Opovážlivce pak odvedla ochranka a televize jej ihned postavila mimo službu.

Cena korunovace: 4 miliardy! Kdo to platí?

Britská státní kasa se prohne. Korunovační komise totiž odhadla, že korunovace Karla III. vyjde na zhruba 150 milionů liber (přes 4 miliardy korun). Jde o státní událost, a tak vše platí daňoví poplatníci. Peníze se však vrátí díky prodeji televizních práv a přílivu turistů. „Vláda a král si dali pozor, aby obřad nebyl příliš okázalý a drahý,“ dodal zdroj blízký koruně. Pro porovnání – korunovace Alžběty vyšla v přepočtu na dnešní ceny na necelou třetinu, přitom měla v katedrále 4x více hostů. Rozdíl je skryt zejména v nákladech na masivní bezpečnostní operaci.

Král a královna poprvé z balkonu paláce!

Video se připravuje ...

Vyděrači z BBC?

Televizní signál zajišťovaly britské televize BBC, Sky a ITN, třetím stranám signál přeprodávaly za takové ceny, že byly osočeny z »vyděračství«!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.