Historie židovské komunity na Moravě: Toto psali lidé před smrtí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Historie židovské komunity na Moravě: Toto psali lidé před smrtí

Textilní páska a židovská hvězda Viléma Reinöhla ml. z pracovního tábora pro takzvané židovské míšence v Bystřici u Benešova. Mladík válku přežil.
Textilní páska a židovská hvězda Viléma Reinöhla ml. z pracovního tábora pro takzvané židovské míšence v Bystřici u Benešova. Mladík válku přežil. (Foto Aha! – Jiří Nováček)

Unikátní a mimořádně silná svědectví. Jsou o světlých i tragických časech židovské komunity na Moravě. To vše přináší expozice, otevřená v brněnské vile Löw-Beer, sesterském domě slavné vily Tugendhat.

Historii židovského osídlení Brna a okolí totiž výstava vypráví pomocí řady pozoruhodných předmětů a příběhů. Člověk se k nim dostane blízko až na dřeň: stačí sebrat odvahu a v potemnělé místnosti věnované holocaustu, otevřít některou ze skříněk na zdi. Ty skrývají tajemné osudy konkrétních lidí.

Milý Pepíčku!

Tvůj dopis je moc hezky napsaný. Moc mě to těší, že sis dal takovou práci. Také sloh je takový, že si myslím, jestli ti David při tom pomáhal... Co teď děláš v prázdninách celý den? Napiš nám zase brzy a pozdravuj také rodinu Ratclifovou. ...víš, že Hans a Ella už jsou taky v Anglii? ...srdečně Tě zdraví Tvůj otec Friedl.“

Dopis, který napsal tatínek svému malému synkovi Pepíčkovi.

Tento dopis napsal 29. července 1939 svému desetiletému synkovi žid Siegfried Placzek (†44) ze Zaječí. Klučíka stihl na poslední chvíli poslat před nacisty do bezpečí. Sám takové štěstí neměl. Dva roky poté jej Němci deportovali do Terezína. Odtud putoval v roce 1944 do Osvětimi, kde jej nacisté zplynovali. Milovaného synka už nikdy neviděl. Pepíček, křtěný Joseph Alon, válku v cizině přežil. Zemřel v roce 1973 ve Washingtonu.

Víte, že...

...nejstarší předmět v expozici vznikl ještě před husitskými válkami? Židovský náhrobek z roku 1411 našli v Brně za hradbami nedaleko nádraží.

Vila, kterou šla historie

Vila Löw-Beer je secesní dům v Brně-Černých Polích postavený v letech 1903 až 1904 podle návrhu architekta Alexandra von Neumanna pro průmyslníka Moritze Fuhrmanna. Vilu obývala v letech 1913 až 1939 rodina Alfreda a Marianny Löw-Beerových, rodičů Grety Tugendhatové. Vila i zahrada vily jsou dnes přístupné veřejnosti.

Z příběhů mrazí

Holocaustu je věnovaná čtvrtá z šesti částí expozice. Má podobu temné místnosti s tmavými krychlemi, jež připomínají tzv. kameny zmizelých. Každá krychle obsahuje příběh. Některé se dají otevřít, uvnitř je předmět svázaný s příběhem. Jsou jimi třeba vojenské známky Roberta Paula Fuhrmanna. Potomek židovských stavitelů Löw-Beerovy vily uprchl do Anglie, bojoval proti nacistům a přežil.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.