Před 45 lety byla v Brně provedena první replantace prstu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Před 45 lety byla v Brně provedena první replantace prstu

Operatér Jan Válka provádí na Klinice plastické a estetické chirurgie Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně první úspěšnou replantaci prstu na ruce.
Operatér Jan Válka provádí na Klinice plastické a estetické chirurgie Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně první úspěšnou replantaci prstu na ruce. (Foto FNUSA)

Pozoruhodný milník si v těchto dnech připomíná české zdravotnictví. Koncem dubna 1978, tedy před 45 lety, se v Brně uskutečnila operace, která neměla v Československu obdoby.

Na Klinice plastické a estetické chirurgie Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně se lékařům podařila první úspěšná replantace prstu na ruce. Konkrétně šlo o přišití třetího prstu na ruce do pozice druhého prstu. „S tehdejšími nástroji a vybavením nám operace trvala více než pět hodin a šlo o tradiční úraz při řezání dřeva na cirkulárce,“ vzpomněl pro Aha! tehdejší operatér, dnes emeritní chirurg na penzi Jan Válka.

A brněnští lékaři, povzbuzeni úspěchem, se pustili do dalších zákroků. Proto na klinice u sv. Anny nezůstalo zdaleka u jediné operace. Vůbec poprvé se tam pak podařilo přenést prst z nohy na ruku, obnovit ušní boltce či dokonce psem ukousnutý nos! „Jako prvnímu pracovišti na Moravě a třetímu v zemi se nám úspěšně povedlo replantovat penis či zmrzlý utržený ušní boltec,“ vzpomněl špičkový chirurg Jan Válka. Ve světové literatuře jsou pak podle něj za raritní považovány i replantace nohy s plnou obnovou funkce. Ta se také v Brně podařila.

Víte že...

...replantace je operační zákrok, při kterém jsou rekonstruovány všechny funkčně důležité struktury a obnovena cirkulace v amputované části? Cíl snažení lékařů je jediný: vrátit pacienty zpět do plnohodnotného života!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.