Americké zdravotnice se v Plzni předvedly: Léčily i vzhledem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Americké zdravotnice se v Plzni předvedly: Léčily i vzhledem!

Ležení americké vojenské nemocnice při oslavách v Plzni.
Ležení americké vojenské nemocnice při oslavách v Plzni. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Pečlivě upravené, s účesy podle americké dobové módy z roku 1945. Zdravotní sestry jako kdyby v Plzni skočily v čase zpět o 78 let. Na Slavnostech svobody prozradily, jak tehdy v léčení pomáhaly rtěnka a lak na nehty.

Když město v květnu 1945 osvobodila americká armáda, přišly s ní i zdravotní sestry z vojenských nemocnic. Jedna taková je teď k vidění v rámci Slavností svobody v centru Plzně. Mezi vojáky tehdy působily nalíčené a upravené zdravotnice jako zjevení. Nešlo však o marnivost. Jejich upravený vzhled měl zraněným vojákům ve špitále vytvořit co nejvíce domácí prostředí. „Sestry si tak červeně lakovaly nehty, používaly rtěnku. Co musely ale při volbě účesu respektovat, byly vlasy nad límcem. To proto, aby byly vidět hodnosti,“ vysvětlila Barbora Kulhavá (31) ze spolku Army Nurse Corps. Tento sbor zdravotních sester, založený v roce 1901, je nejstarší ženskou armádní organizací USA. Existuje dodnes.

Víte, že...

...všechny sestry po vstupu do armády získaly důstojnické hodnosti? Začínaly na podporučíkovi, aby je vojáci respektovali.

Obsazené centrum

Kromě nemocnice jsou v Křižíkových sadech vidět vozy 16. obrněné divize, která osvobodila 6. května 1945 Plzeň, a vojenský kemp. Další vozy zaplnily prostor za obchodním centrem Plaza. Tam je i současná technika české armády. 

Byly tři špitály

Na západě Čech působily v květnu 1945 tři americké vojenské nemocnice, 45. polní, 109. evakuační a 67. evakuační. O pacienty se v nich staraly dvě stovky zdravotnic.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.