Po Beskydech běhá a zabíjí až 20 vlků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Po Beskydech běhá a zabíjí až 20 vlků!

Po Beskydech se pohybují odhadem tři smečky.
Po Beskydech se pohybují odhadem tři smečky. (Foto ochránci přírody, Martin Duľa)

Pětičlenná vlčí smečka, která zabila na Jablunkovsku kromě desítek ovcí už i dva psy, není v Beskydech jediná. Odhadem se napříč pohořím pohybuje deset jedinců a k tomu dalších pět až deset šelem na hranicích se Slovenskem.

Potvrdila to mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Karolína Šůlová. „Pokud počítáme i slovenské vlky, kteří k nám sem tam zabíhají, jedná se o tři smečky,“ sdělila mluvčí. Natrvalo se v Beskydech zatím usadila jen jedna. Proč vlci někde páchají obří škody a jinde ne, je záhadou.

Odstřel šelem by však podle šéfa CHKO Beskydy Františka Jaskuly nepomohl. „Je to jako s komáry u rybníku. Plácnete na ruce jednoho, přiletí další. Musíte použít repelent. Volné teritorium by zabrala další smečka ze Slovenska, či Polska. Na vlky platí jediný repelent – dobré zabezpečení hospodářských zvířat,“ řekl Jaskula.

Přečtěte si
vitezslav valasek
17. 5. 2023 • 10:22

Vážený pane!
Ovčák určitě , ale ten má přes den plné ruce práce s ovcemi-podojit , udělat sýry atd. Nejsme ve Skotsku , kde se ovce zjara vyženou nadivoko a na podzim seženou zpět a majitelé si podělí přírůstky dle jimi dodaných ovcí na jarní vyhnání ! A ovčák také musí občas spát! Ovčák bez psa je proti smečce v podstatě bezmocný a i když má střelnou zbraň , je to mnohdy problém! Zbývá tedy jedině pes , či lépe dvojice psů dle velikosti stáda. Když říkám pes , myslím takového , který si s vlkem umí poradit - nejlépe dobrý kavkazský pastevecký. Kromě toho se domnívám , že vlk jako plaché zvíře by měl - pokud je v kondici a smečce lovit především divokou zvěř , jak sám píšete (divočáky a srnčí). Pokud to nezvládá a chodí na oběd do ohrady , je to parchant a zaslouží pouze dobře mířenou kulovou ránu !

vitezslav valasek
2. 5. 2023 • 15:12

Na co ohradník , když stačí dobrý kavkazák , který vlka v případě napadení stáda zažene , a pokud tento bude útočit i nadále , tak jej jednoduše zabije. A je to příroda proti přírodě! Ať tam ti vlci jsou , ale v přírodní rovnováze ! Pokud máte jiný názor, krmte je z vlastních prostředků na Vaše náklady a neokrádejte alibisticky a nesmyslně majitele ovčích stád !

vitezslav valasek
2. 5. 2023 • 14:49

Jediná pomoc , ke každému stádu ovcí pořídit 2 - 3 kavkazáky.Tito psi , pokud jsou dobře vedeni , dovedou zadávit v případě napadení stáda bleskově 2 - 3 vlky na 1 kus psa. Navíc je to "příroda proti přírodě" , takže majitel stáda ovcí je nepostižitelný , stádo má zabezpečené a tzv. "ochránci přírody " musejí být z ticha. Na co střelné zbraně a plýtvání času majitelů stád , či elektrické ohradníky ? Kavkazský pastevecký pes si pudově hlídá svoje teritorium a bezpečně umí vlkovi povědět , kam nemá lízt! Pořiďte si kavkazáky a bude pokoj! Oni už si poradí s tím jak vlky usměrnit ,aby z toho majitel stáda neměl právní problémy a popotahovačky s takzv. "ochránci zvířat".Dobrý kavkazák si s vlky hravě poradí - viz Yotoobe . video a odnaučí rozmazlené vlky chodit na nejlépe dostupnou svačinku.Vlk je v přírodě predátor , který má likvidovat slabou divokou zvěř .Pokud mu budeme předhazovat snadnější potravu , tak zdegeneruje! Toto snad není cílem ochránců přírody! Příroda by měla mít přirozenou rovnováhu ! Rád bych znal reakci ochránců !

Fofr Ála
1. 5. 2023 • 19:27

od jakziva ke stádu patří ovčák se psem.jak to dělají třeba v Austrálii kde jsou i jiné šelmy? každý si svůj majetek hlídá.takze vystrilet predátora který plati na přemožené srnky a prasata je fakt blbost.

Vítězslav Fojcik
1. 5. 2023 • 18:40

Pane Jaskulo svoje názory na elektrické ohradníky si můžete prosazovat u lidí kteří ještě o ovce nepřišli těch je fakt málo a jestli jin á vlčí smečka zabere teritorium té druhé tak je vyzabíjet obě.Melete jak kolovrátek pořád to samé a v obilí se nachází čím dál víc ovčích koster.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.