Nejlepší amatérský pivovarník radí... Uvařte si pivo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nejlepší amatérský pivovarník radí... Uvařte si pivo

Zdeněk Šťastný vyhrál letošní soutěž s »třináctkou« Karlem VI.
Zdeněk Šťastný vyhrál letošní soutěž s »třináctkou« Karlem VI. (www.homebrewing.cz, Foto Aha!: Josef Mašek)

PRAHA – Nechutná vám kupované pivo? Uvařte si své! V Česku jsou stovky domácích pivovarníků, mají i vlastní přehlídku. Jejich letošním králem je Zdeněk Šťastný (29), který svou světlou »třináctkou« překonal i zkušené matadory!

Vaření se věnuje dva roky a vítězné pivo pojmenoval Karel VI. K myšlence uvařit si svůj mok mu pomohla učitelka biologie, která mu dala recept. Další suroviny si vyprosil v pivovaru. „Tenkrát se mi nepovedlo, chutnalo jako nezdařené nealko pivo,“ říká.

Dnes vaří ve velkých hrncích na sporáku a kvůli koníčku si musel koupit druhou lednici. Kromě klasických piv si domácí výrobci rádi uvaří nápoj s hřebíčkem, skořicí nebo medem. „Chystám se na pivo s uzenou chutí. Vyrobí se z nakouřeného sladu,“ dodal.

Co potřebujete:

  • dva velké hrnce
  • sporák
  • lednici
  • teploměr
  • sítko
  • vařečku
  • Nezbytná je hygienická čistota lednice a nádobí

Recept na vítězné pivo

Suroviny na 40 piv: 20 litrů vody, 5 kg sladu, kolem100 gramů chmele Žatecký poloraný červeňák, 2 deci tekutých pivovarských kvasnic

  1. sešrotujeme slad, obal zrna musí zůstat neporušen
  2. vysypeme do vody o teplotě 37 °C a necháme 10 minut odpočívat
  3. zahřejeme na 52 ºC a necháme 10 minut odpočívat
  4. zahřejeme na 62 ºC, necháme 10 minut odpočívat a rozdělíme na dva díly
  5. druhý díl zahřejeme na 72 ºC, necháme odpočinout 15 minut a povaříme
  6. vařící díl vlijeme po částech do zbylé části, intenzivně mícháme a necháme 30 minut odpočinout
  7. vše scedíme a získáme čirou sladinu
  8. přidáváme chmel na začátku, po hodině vaření a deset minut před koncem
  9. vaříme vše celkem 1,5 hodiny a vznikne mladina
  10. zchladíme na 8 ºC, prokysličíme a přidáme kvasnice
  11. kvasíme v lednici o teplotě do 10 ºC týden
  12. stáčíme do lahví a necháme v lednici měsíc uzrát při teplotě do 2 ºC.


Další recepty a rady najdete na www.homebrewing.cz

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.