Nejlepší amatérský pivovarník radí... Uvařte si pivo
PRAHA – Nechutná vám kupované pivo? Uvařte si své! V Česku jsou stovky domácích pivovarníků, mají i vlastní přehlídku. Jejich letošním králem je Zdeněk Šťastný (29), který svou světlou »třináctkou« překonal i zkušené matadory!
Vaření se věnuje dva roky a vítězné pivo pojmenoval Karel VI. K myšlence uvařit si svůj mok mu pomohla učitelka biologie, která mu dala recept. Další suroviny si vyprosil v pivovaru. „Tenkrát se mi nepovedlo, chutnalo jako nezdařené nealko pivo,“ říká.
Dnes vaří ve velkých hrncích na sporáku a kvůli koníčku si musel koupit druhou lednici. Kromě klasických piv si domácí výrobci rádi uvaří nápoj s hřebíčkem, skořicí nebo medem. „Chystám se na pivo s uzenou chutí. Vyrobí se z nakouřeného sladu,“ dodal.
Co potřebujete:
-
dva velké hrnce
-
sporák
-
lednici
-
teploměr
-
sítko
-
vařečku
-
Nezbytná je hygienická čistota lednice a nádobí
Recept na vítězné pivo
Suroviny na 40 piv: 20 litrů vody, 5 kg sladu, kolem100 gramů chmele Žatecký poloraný červeňák, 2 deci tekutých pivovarských kvasnic
-
sešrotujeme slad, obal zrna musí zůstat neporušen
-
vysypeme do vody o teplotě 37 °C a necháme 10 minut odpočívat
-
zahřejeme na 52 ºC a necháme 10 minut odpočívat
-
zahřejeme na 62 ºC, necháme 10 minut odpočívat a rozdělíme na dva díly
-
druhý díl zahřejeme na 72 ºC, necháme odpočinout 15 minut a povaříme
-
vařící díl vlijeme po částech do zbylé části, intenzivně mícháme a necháme 30 minut odpočinout
-
vše scedíme a získáme čirou sladinu
-
přidáváme chmel na začátku, po hodině vaření a deset minut před koncem
-
vaříme vše celkem 1,5 hodiny a vznikne mladina
-
zchladíme na 8 ºC, prokysličíme a přidáme kvasnice
-
kvasíme v lednici o teplotě do 10 ºC týden
-
stáčíme do lahví a necháme v lednici měsíc uzrát při teplotě do 2 ºC.
Další recepty a rady najdete na www.homebrewing.cz