Bedřich Zákostelecký (81): Vázal knihy pro prezidenty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Bedřich Zákostelecký (81): Vázal knihy pro prezidenty!

Václavu Havlovi svázal do kůže jeho texty, které vydalo nakladatelství Bonaventura, a na přední desku vyzlatil dva rébusy.
Václavu Havlovi svázal do kůže jeho texty, které vydalo nakladatelství Bonaventura, a na přední desku vyzlatil dva rébusy. (Foto Aha! – Z. Schnapka, archiv B. Zákosteleckého)

Téměř půl století dělal knihaře, jeho výrobky mají doma tři čeští prezidenti. Teď ale Bedřich Zákostelecký (81) z Přeštic na Plzeňsku pověsil řemeslo na hřebík. Jeho stroje skončí v nové expozici knihovny ve Strakonicích.

Vše začalo 12 let před tím, než se Zakostelecký rozhodl být knihařem. Učil ve Volyni v jižních Čechách na hudební škole hru na klarinet a not pro tento nástroj bylo málo. Sháněl je od muzikantů, kteří hráli v cirkuse.

„Noty byly v dezolátním stavu, a tak jsem s nimi roky chodil ke knihaři, aby mi je svázal. Jednou mi řekl, už jsi tady proseděl tolik hodin, pojď, já ti ukážu, jak se to dělá,“ vzpomínal Zákostelecký. A to ho oslovilo. Seznámil se s knihaři z Čech i Slovenska a jezdil k nim vždy na několik dní na zkušenou. Zlom nastal v roce 1977. Rozhodl se, že chce dělat knihy, a začal shánět knihařské stroje.

Stále učil v Plzni na konzervatoři, ale posledních 32 let už jen knihaří. „Měl jsem krámek v Plzni a pak tady v Prešticích. Už na to ale nemám sílu a také nemám, komu bych tohle řemeslo předal, tak končím,“ dodal Zákostelecký. Všechny jeho stroje se přestěhují do Strakonic, kde z nich v knihovně na hradě vznikne nová expozice.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.