Ministerstvo: Česku vládne omikron kraken | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Ministerstvo: Česku vládne omikron kraken

  Virus zákeřného covidu.
Virus zákeřného covidu. (Foto Profimedia.cz)

Nemocné s covidem v Česku ve většině skolila varianta omikronu zvaná kraken. Nejvíce lidí aktuálně choří v Ústeckém, Plzeňském, Jihočeském kraji, na Vysočině a v Praze.

Pozitivně testovaných od začátku února přibývalo, menší vlna je podle dat ministerstva zdravotnictví zřejmě už na ústupu. Zatímco v pondělí lékaři onemocnění prokázali u 1800 osob, v dalších dnech už jejich počet klesl k pátečním 945. Reálné počty nakažených jsou podle odborníků zřejmě několikanásobně vyšší, lidé už nechodí na testy.

Šíření je stále trestný čin

Ministerstvo zdravotnictví vzhledem k promořenosti a proočkovanosti populace navrhlo, aby lékaři pozitivně testované neposílali automaticky do sedmidenní izolace, ale rozhodovali individuálně. Podmínkou je ale vyškrtnutí covidu ze seznamu nemocí, jejichž šíření je trestným činem. To ministerstvo spravedlnosti chce udělat ale až od července.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.