Americká studie: Z omikronu nevznikají protilátky. Co to znamená? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Americká studie: Z omikronu nevznikají protilátky. Co to znamená?

ilustrační foto
ilustrační foto (Profimedia)

V nemonicích je zatím klid, koronavirus však drtí ordinace praktiků. Těm v nejrušnějších dnech přijde i padesát pacientů. Neočkovaní chtějí především vystavit žádanku na PCR testy.

Praktičtí lékaři jsou zahlceni covidovou úředničinou. Neočkovaní nemají nárok na PCR testy zdarma, volají proto do ordinací. Někdy přitom ani nemají žádné příznaky. Chtějí ale získat případný certifikát o prodělání covidu, který jim umožní třeba snadnější cestování. „Jsme zatížení tím, že neočkovaní pacienti chtějí žádanky o testy na pojišťovnu, ačkoliv jejich klinický stav to z našeho pohledu neindikuje,“ řekla praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

Za poslední dva týdny lékaři vypsali přes 400 tisíc žádanek na testy. Navíc evidují dohromady na 100 tisíc neschopenek. Omikron má mírnější průběh než předchozí varianty a nemocní podstatně méně často končí v nemocnici. Přesto se ale dál, zejména mezi neočkovanými, objevují i pacienti s komplikacemi, které musí lékaři řešit. „Onemocnění doprovázejí horečky a schvácenost. Lidé jsou vyřazeni z práce na dva, tři i čtyři týdny,“ varuje Bezdíčková a říká, že posilovací dávka vakcíny má i v této době smysl.

Náměstek: Hrazené testy skončí

Nápor na praktiky zřejmě ještě zesílí. Dětem a očkovaným dosud hradila pojišťovna pět PCR testů na vlastní žádost. To však zřejmě brzy skončí. „Pokud bude současný epidemiologický vývoj pokračovat, tak je vysoce pravděpodobné, že mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví k proplácení preventivních testů bude ukončeno 28. února,” uvedl včera náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Američtí vědci: Mírný omikron, málo protilátek

Chytit omikron podruhé? To bohužel není nic výjimečného. Někdy ochrana vydrží jen měsíc, což zjistili američtí vědci. „Celkově je imunita vůči nákaze omikronem mnohem nižší než imunita vůči infekci deltou,“ uvedl Yaneer Bar-Yam, prezident New England Complex Systems Institute. Pokud byl průběh nemoci jen mírný, pravděpodobně u vás omikron nevyvolal dost protilátek a můžete se tedy nakazit znovu. „Reinfekce i během jednoho měsíce nejsou výjimkou,“ komentoval český buněčný biolog Adam Obr.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.