Vědci zjistili, co způsobuje vypadávání vlasů: VYLÉČÍME PLEŠATOST! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Vědci zjistili, co způsobuje vypadávání vlasů: VYLÉČÍME PLEŠATOST!

Léčba by měla zabrat i u zcela plešatých.
Léčba by měla zabrat i u zcela plešatých. (Foto scom)

Až 85 % mužů v určité fázi jejich života postihne vypadávání vlasů. Ženy mají v tomto ohledu větší štěstí, s řídnutím kštice se setká jen 40 % z nich. Plešatost by však už brzy mohla být zcela vymýcena!

Vědci z kalifornské univerzity v Riverside totiž zjistili, že za odumíráním vlasových folikulů je jediná látka – protein TGF-beta, který řídí, jak se vlasové buňky ve folikulech tvoří, dělí nebo odumírají. O osudu buněk přitom rozhoduje pouze množství vyprodukovaného proteinu, a i tady platí známá úměra - čím více tím lépe.

Tedy čím více proteinu tělo vytvoří, tím spíše se budou tvořit nové vlasové buňky a nezahynou. Vlasové folikuly ale mají tu výhodu, že i po jejich odumření nepřijdou o zásobárnu kmenových buněk, ze kterých mohou vyrůst folikuly nové, pokud se k nim opět dostane potřebné množství výše zmíněného proteinu.

Obrázek klíčového proteinu TGF-beta.

„Snažíme se pochopit, jak fungují kmenové buňky, abychom je mohli ovládat a podpořili proces tvorby nových vlasových cibulek,“ sdělil spoluautor studie Čchi-süan Wang s tím, že jeho tým hledá způsob, jak přesně kontrolovat a upravovat hladinu proteinu TGF-beta v těle. „Naše práce by mohla potenciálně nabídnout něco, co by mohlo pomoci lidem po celém světě,“ těší se Wang na další výzkum.

4. vyléčený z HIV

Pomocí riskantní léčby kmenovými buňkami byl v Kalifornii zcela vyléčen i pacient (66), který byl od roku 1988 nositelem viru HIV, a nedávno se u něj projevila také leukémie. Obě nemoci zlikvidovala experimentální léčba, která se používá pouze v krizových případech, člověka totiž může i zabít. Muž se tak stal teprve čtvrtým člověkem v historii, který se vyléčil z nákazy HIV.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.