Sněžení si vybralo daň: V Krkonoších se utrhla lavina | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Sněžení si vybralo daň: V Krkonoších se utrhla lavina

Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. (Profimedia.cz)

První letošní lavina spadla v neděli v Krkonoších. Masa sněhu se utrhla na jihozápadní části svahu v tzv. Zinneckerově strouze v Zadních Rennerovkách.

Sesuv byl dlouhý a široký 40 metrů, na výšku měl místy až jeden metr. Došlo k němu den poté, co horští záchranáři v Krkonoších vyhlásili druhý, tedy mírný, stupeň lavinového nebezpečí. Ten platí nadále, jelikož nový sníh napadl na ledovou krustu a někde vytvořil méně stabilní sněhové desky a návěje. „Možnost velmi velkých lavin se nepředpokládá. Dají se očekávat laviny středních rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu,“ upozornil lavinový expert Robert Dlouhý. V Krkonoších je teď 40 až 80 centimetrů sněhu.

Sníh a námraza

Čekají nás chladné zimní dny, kdy se teploty budou držet okolo nuly. Místy může i sněžit, a to i v nížinách. V noci pak při jasné obloze rtuť teploměru klesne i k minus devíti stupňům. Pozor by si měli dávat řidiči. Při mrznoucích mlhách pokryje silnice námraza, na severovýchodě pak i ledovka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.