PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Ve sněhu leží dvoje Slapy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Ve sněhu leží dvoje Slapy

Sníh komplikuje dopravu, běžkaři se však tetelí blahem.
Sníh komplikuje dopravu, běžkaři se však tetelí blahem. (Foto Aha! – M. Pekárek, ČTK/L. Peřina)

Sněhu každým dnem přibývá, voda v něm »zamčená« by nyní naplnila dvě Slapské přehrady. Zejména na horách pak vrstva bílého nadělení ještě naroste.

„Odhad celkového množství vody ve sněhové pokrývce činí cca 0,536 miliardy metrů krychlových, což představuje sedm litrů na jeden metr čtvereční,“ uvádí hydrologové Českého hydrometeorologického ústavu. Do Česka proudí studený vzduch od severu až severovýchodu, s ním by mohly dorazit sněhové mraky. V nížinách bude příští týden i přes den mírně mrznout, nebo se teploty vyšplhají jen těsně nad nulu. Nasněžit by postupně mohlo tolik sněhu, že by se obsah vody zvýšil na 0,716 mld. m³, což by stačilo k naplnění největší přehrady u nás – Orlíku na Vltavě. Mimochodem, Slapy jsou co do rozlohy (11,626 km²) šestou největší přehradou v ČR, hloubka je 58 m.

Počasí komplikuje dopravu v Praze, především na Pražském okruhu (1. února 2023)

Video se připravuje ...

Jak bude?

Dnes: oblačno, den –1 až 3 °C.

Zítra: polojasno, přeháňky, noc –10 až –3 °C, den –3 až 1 °C.

Pondělí: oblačno, přeháňky, noc –15 až –3 °C, den –4 až 0 °C.

Úterý: jasno, noc –15 až –5 °C, den –4 až 0 °C.

Tanvald: Kolona kamionů uvězněných v mrazu (30.1.2022)

Video se připravuje ...

Přečtěte si
Jan Kocián
7. 2. 2023 • 15:45

Dnes i zítra extrémně silné bouřky v podobě tornád na jihu USA! Ve čtvrtek a v pátek budou bouřky už "jenom" velmi silné!

Jan Kocián
5. 2. 2023 • 23:49

Před několika dny začal výškový hřeben vysokého tlaku putovat z Baham až nad Britské ostrovy, kde z toho dnes odpoledne vznikla výšková tlaková výše... ta přináší teplo. Na úplném severu Velké Británie na severu Skotska bude zítra v pondělí +13 a postupně se teplo dostane i do Česka... ve čtvrtek 9. února bude v Čechách +7.

Další výškový hřeben vysokého tlaku vzduchu původem z teplého Sargasového moře v Atlantiku přinese teplíčko v pondělí 13. února, kdy bude na Šumavě v horských a podhorských lokalitách přes +5... jinde v ČR až +10!

Pak ochlazení a potom zase další zvlněná teplá fronta, která napřed přinese zimu, ale postupně čím dál větší teplo v odpoledních hodinách, tak jak bude přecházet výškový hřeben vysokého tlaku.
------------
V Čechách bude v následujících dnech postupně pod -25, tlak vzduchu bude velmi vysoký... což je ta nejhorší kombinace pro vznik smogových situací... ale vzduch bude přijatelně dobrý, díky výškové tlakové výši.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.